Yritysuutiset

Talvivaarassa operoiva Terrafame rakentaa sähköautojen akkutehtaan Kainuuseen

240 miljoonan euron jättitehdas nousee Sotkamoon. Oman akkukemikaalitehtaan myötä Terrafame pääsee arvoketjussa lähemmäksi loppuasiakkaita.

Terrafame monimetalliyhtiö

Kuva: Terrafame Oy

240 miljoonan euron jättitehdas nousee Sotkamoon. Oman akkukemikaalitehtaan myötä Terrafame pääsee arvoketjussa lähemmäksi loppuasiakkaita.

Monimetalliyhtiö Terrafamen hallitus teki eilen myönteisen investointipäätöksen akkukemikaalitehtaasta.

Sähköajoneuvojen akuissa käytettäviä kemikaaleja valmistava tehdas rakennetaan yhtiön nykyiselle teollisuusalueelle Sotkamoon. Terrafame on jo solminut pääteknologioita koskevat sopimukset avaintoimittajien kanssa.

Terrafame Oy on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan. Suomen valtio omistaa Terrafame Oy:sta noin 71 prosenttia Suomen Malmijalostus Oy:n (entinen Terrafame Group Oy) kautta. Terrafame osti kaivostoimintaa aiemmin pyörittäneen Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä sen liiketoiminnan ja omaisuuden vuonna 2015.

”Terrafame on saavuttanut metallien tuotannon ylösajossa suunnittelemamme tavoitetason. Myös liikevaihto ja kannattavuus ovat ylösajon aikana kehittyneet hyvin. Yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan nyt on hyvä ajankohta tehdä uusia, tulevaisuutta koskevia ratkaisuja”, toteaa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Akkukemikaalien valmistuksen aloittaminen parantaa selvästi yhtiön kannattavuutta ja tukee osaltaan mahdollisuuksia panostaa toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Samalla avautuu uudelle ja nykyiselle henkilöstölle ainutlaatuisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista.

”Olemme vieneet tehdashanketta eteenpäin määrätietoisesti esiselvityksestä vuoden 2017 syksystä lähtien, joten yhtiön hallituksen nyt tekemä investointipäätös on odotettu ratkaisu. Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia. Tavoitteenamme on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa”, toteaa Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Sähköajoneuvojen kysyntä maailmassa on lähtenyt nopeaan kasvuun, ja tämä heijastuu myös akkujen valmistukseen ja kehitykseen. Sähkö- ja hybridiajoneuvoissa käytettävien akkujen koko kasvaa autojen toimintasädevaatimusten kasvaessa, ja nikkelin osuus litiumioniakuissa nousee. Jo tällä hetkellä merkittävä osuus Terrafamen nikkeli-kobolttisulfidituotannosta menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään nyt muualla kuin Terrafamella.

”Oman akkukemikaalitehtaan myötä pääsemme arvoketjussa lähemmäs loppukäyttäjää ja pystymme tarjoamaan laajalle asiakaskunnalle korkealaatuisia nikkeli- ja kobolttisulfaattituotteita, jotka valmistetaan Terrafamen malmille optimoidussa tuotantoprosessissa. Samalla Terrafamesta tulee merkittävä toimija liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä edistävässä teollisuudessa”, perustelee kaupallinen johtaja Janne Palosaari.

Akkukemikaalitehtaan investointikustannukset ovat noin 240 miljoonaa euroa. Tehdashankkeen rahoittamisesta julkistettiin vuoden 2017 marraskuussa Suomen Malmijalostus Oy:n (aiemmin Terrafame Group Oy), Galena Asset Managementin, Trafigura Groupin ja Sampo Oyj:n kanssa sovittu rahoituspaketti, jonka arvo on noin 200 miljoonaa dollaria.

Tehtaan lopullisen investointipäätöksen yhteydessä osapuolet ovat sopineet täydentävästä, noin 100 miljoonan euron rahoituspaketista, joka koostuu Trafiguran tarjoamasta noin 43 miljoonan euron lainasta sekä Galena-rahaston ja Suomen Malmijalostus Oy:n myöntämästä yhteensä 60 miljoonan euron arvoisesta oman pääoman ehtoisesta sijoitussitoumuksesta. Suomen Malmijalostus Oy:n osuus rahoituksesta toteutetaan kohdentamalla uudelleen tehdashankkeeseen käytettäväksi 30 miljoonaa euroa helmikuussa 2017 Terrafame Oy:lle myönnetystä yhteensä 50 miljoonan euron sijoitussitoumuksesta.

Suomen Malmijalostus Oy:n taloudelliset vastuut Terrafame Oy:ssä eivät kasva nyt tehdyn rahoitusjärjestelyn johdosta, eikä Suomen valtiolta ole tarvittu uutta rahoitusta tehdasinvestointiin. Lisätietoja rahoituskokonaisuudesta on saatavilla Suomen Malmijalostus Oy:n verkkosivustolta osoitteesta www.mineralsgroup.fi.

Kommentoi
Ylös
>