Oma talous

Yllättävän monella suomalaisella harhakäsitys eläkeajan elintasosta

Yllättävän moni suomalainen uskoo elintasonsa säilymiseen eläkkeellä, paljastaa tuore kysely.

Suomalaisista runsas kymmenes uskoo, että kulut jopa kasvat eläkeiässä ja joka kuudes uskoo kulujen säilyvän ennallaan. Tiedot ilmenevät LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Eläkeiän menojen arviointi tuottaa useille hankaluuksia. Kyselyn mukaan noin 27 prosenttia vastanneista ei osannut sanoa kulujen kehityksestä mitään.

Johtaja Pasi Laaksonen LähiTapiola Henkiyhtiöstä sanoo, että ilman säästöjä toivetta on kuitenkin mahdotonta toteuttaa, sillä nykyisen tasoinenkaan työeläke ei tule yksinään riittämään elintason ylläpitämiseen.

Kulutuksen pienentäminen eläkkeellä on kuitenkin useille suomalaisille selvää. Kyselyyn vastanneista yli 40 prosenttia uskoi, että kulutus laskee eläkkeellä toimeentulonkin pienentyessä.

Kuluttajatutkimuksen päivitetyn selvityksen mukaan Pääkaupunkiseudulla yksi elävän kohtuullisen elämän kulutus asumis- ja muine menoineen ilman omaa autoa on yli 65-vuotiailla yli 1 400 euroon kuussa. Miehet kuluttavat runsaat kymmenen euroa enemmän kuin naiset.

Eläkeikään varautuminen olisi aloitettava hyvissä ajoin. LähiTapiola laski, kuinka paljon 35-vuotiaan 3 000 euroa ansaitsevan henkilön pitäisi säästää, jotta hän säilyttäisi nykyisen elintasonsa vielä 90 –vuotiaanakin. Ilman säästöjä henkilön pelkkä työeläke ei riittäisi edes kohtuullisen elämän kulutukseen.

Jotta kyky kuluttaa olisi samalla tasolla eläkeaikana kuin työssä ollessa, tulisi 35-vuotiaan henkilön laitettava säästöön noin 10 prosenttia bruttotuloistaan koko työuran ajan. Näin työeläke ja säästöt mahdollistavat yhdessä saman kulutuksen kuin työaikana.

Mikäli 35-vuotias henkilö, jonka bruttotulot ovat 3 000 euroa kuukaudessa ja hän laittaa säästöön kuukausittain 300 euroa eläkeikäänsä saakka, hänelle jää 1900 euroa kulutukseen. Säästöjen ansiosta hänellä olisi mahdollisuus kuluttaa myös eläkeaikana 1 900 euroa kuukaudessa. Riittävä säästösumma kertyisi maltillisen riskin säästökohteissa, joissa keskimääräinen vuosituotto on prosenttiyksikön verran yli inflaation.

”Sama 10 prosentin nyrkkisääntö pätee hyvin kaikissa tuloluokissa sekä perhekokonaisuuksissa. Tärkeää on, että jokainen miettii henkilökohtaisesti, onko halua tinkiä kulutuksesta eläkeaikana ja lisäksi pohtia, onko mahdollista säästää 10 prosenttia bruttotuloistaan eläkeaikaa varten. Näin voi varmistua siitä, että eläkkeellä ei tule yllätyksiä”, Laaksonen sanoo.

Kommentoi
Ylös
>