Asunnot ja kiinteistöt

Vuokranantajat: Pääomatuloverotuksen keventäminen kasvattaisi asuntotarjontaa

Pääomatuloverotusta on Suomessa järjestelmällisesti kiristetty 1990-luvulta saakka, jolloin vero otettiin käyttöön, Suomen Vuokranantajat ry muistuttaa.

Nykyään vuokratuloista maksetaan kaikkien muiden pääomatulojen ohella joko 30 prosenttia tai 34 prosenttia veroa. Toisin kuin esimerkiksi osingoissa, vuokranantajan pääomatuloveroa eivät loivenna verovapaat osuudet.

Suomen Vuokranantajat ry kysyi yksityisiltä vuokranantajilta, mikä saisi heidät harkitsemaan toimintansa laajentamista. Yli puolet vastaajista ilmoitti pääomatuloveron keventämisen tällaiseksi tekijäksi. Vasemmistoliiton äänestäjiä lukuun ottamatta kaikkien eduskuntapuolueiden äänestäjistä enemmistö ilmoitti pääomatuloverotuksen keventämisen lisäävän asuntosijoittamisen houkuttelevuutta.

”Yksityisten vuokranantajien toiminnan laajentuminen lisäisi asuntomarkkinoiden kokonaistarjontaa. Tarjonnan lisääminen kasvukeskuksissa on puolestaan ainoa järkevä ja kestävä tapa hillitä asumiskustannusten nousua pitkällä tähtäimellä”, linjaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) laskelmien mukaan vapaiden markkinoiden vuokrista noin 15 prosenttia selittyy vuokranantajan pääomatuloverolla. On selvää, että kireä pääomatulovero vaikuttaa vuokratasoihin. Verotuksen keventäminen näkyisi suoraan vuokralaisille lisääntyneenä tarjontana sekä edullisempana vuokratasona.

”Suomessa omistusasumista verotetaan huomattavasti vuokra-asumista kevyemmin ja tällä tavoin pyritään ohjaamaan ihmisiä omistusasumiseen. Tulisi kuitenkin muistaa, että monille omistusasuminen ei ole joko mahdollista tai järkevää. Asumismuotoja tulisi taloustieteellisen tutkimustiedonkin valossa käsitellä nykyistä tasavertaisemmin”, Koro-Kanerva jatkaa.

Vuokranantaja 2019 -kyselyyn osallistui 3200 vuokranantajaa ympäri Suomen. Vastaajista 97,8 prosenttia oli järjestön jäseniä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös