Arvo-osakkeet

Nordea petti jälleen odotukset – tuloksesta suli kolmannes

Nordea raportoi aamulla selvästi odotettua heikomman tammi-maaliskuun tuloksen. Tulospettymys on jo kahdeksas peräjälkeen.

Finanssikonsernin korkokate oli jälleen selvä pettymys.  Pankin tammi–maaliskuun liikevoitto laski edellisvuodesta peräti 36 prosenttia 621 miljoonaan euroon, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 966 miljoonaa euroa.

Tulos jäi kuitenkin selvästi analyytikoiden odotuksista johtuen odotuksia korkeammista kuluista. Analyytikoiden konsensusennuste operatiiviselle tulokselle oli 760 miljoonaa euroa.

Nordean ydinvakavaraisuussuhde nousi 14,6 prosentista 19,8 prosenttiin katsauskaudella ja oman pääoman tuotto laski 9,0 prosentista 5,5 prosenttiin. Pankin vertailukelpoiset liiketoiminnan tuotot pienenivät kuusi prosenttia vuoden takaisesta ja samaan aikaan liiketoiminnan kulut kasvoivat kuusi prosenttia.

Tanskasta odotettua rahanpesusakkoa varten tehty 95 miljoonan euron varaus kasvatti kuluja.

”Odotamme saavamme Tanskan viranomaisilta sakon, koska aiemmat rahanpesun estämiseen liittyvät prosessimme ja menettelytapamme eivät olleet riittäviä”, Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull sanoo yhtiön tulostiedotteessa.

Nordea toisti 2019 ohjeistuksensa ja odottaa kulujen jäävän 2018 tasoa pienemmäksi valuuttakurssivaihtelusta puhdistettuna.

Nordea on kvartaalin aikana päässyt kiinni luotonannon volyymikasvuun (3 % Q/Q), mutta marginaalipaine vaikutti kokonaisuuteen volyymejä enemmän, arvioi OP aamukatsauksessaan.

”Palkkiotuotot ja käyvän arvon muutokset kehittyivät hieman konsensusennusteita suotuisammin. Palkkiotuotot laskivat -3 % v/v alhaisempien Corporate Finance ja arvopaperivälityspalkkioiden johdosta”, OP toteaa.

Palkkiotuottojen saralla positiivisena piirteenä voidaan OP:n mielestä mainita varainhoidon nettomerkintöjen käänne selvään nousuun heikon viime vuoden jäljiltä. Käyvän arvon muutokset elpyivät pankin mukaan odotetusti heikolta edelliskvartaalin tasolta, jolloin erää painoi vaikea pääomamarkkinasentimentti.

OP:n mukaan kustannukset kehittyivät odotetusti rahanpesuprosessin vahvistukseen tehtyä varausta lukuun ottamatta. Nordean luottotappiot säilyivät odotetusti erittäin alhaalla.

OP:n mukaan Nordean tulosennusteisiin kohdistuu nyt laskupaineita.

”Nordea tarjoili kahdeksannen tulospettymyksen kuluneen 9 kvartaalin aikana ja korkokatteen sulaminen on jatkunut. Konsensusennusteisiin kohdistuu laskupainetta ja 3-5 % negatiivinen kurssireaktio on mielestämme perusteltu”, OP toteaa.

Myös Inderes oli pettynyt Nordean tulokseen.

”Yhtiöllä on edelleen jatkuvia ongelmia saada liikevaihtonsa kasvuun ja ilman liikevaihdon kasvua kulusäästöt eivät heijastu tulokseen”, toteaa Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Vilénin mukaan Nordean osinkoon alkaa kohdistua laskupaineita.

”Heikon tuloskehityksen myötä markkina alkaa todennäköisesti huolestua yhä enemmän Nordean kyvystä pitää osinkonsa kasvussa, sillä viimeisen 12kk rullaava EPS 0,68 euroa on jo alle tämän kevään osingon (0,69 euroa).”

Nordean osinkovirran mahdollinen heikentyminen vaikeuttaisi Inderesin pääanalyytikon mukaan luonnollisesti myös Nordean pääomistaja Sammon kykyä kasvattaa sen osinkoja. Pankin tammi-maaliskuun tulosraportti alleviivaa jälleen Nordean tarvetta kiihdyttää muutosvauhtiaan, Vilén arvio.

Nordean osakekurssi oli tänään noin kello 12.40 laskussa 3,0 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös