Kumppaniblogit

Tällä summalla miljonääriksi

Tämän päivän (18.4.2019) Iltalehden pääsiäisliitteessä loistava juttu säästämisestä ja vaurastumisen demokratiasta otsikolla ”Haluatko miljonääriksi”. Miten paljon sinun sitten pitäisi säästää tullaksesi miljonääriksi eläkeikään mennessä?

Olin laskenut juttuun taulukon josta kukin voi viiden vuoden tarkkuudella katsoa mitä miljonääriksi eläkeikään tuleminen vaatisi kuukausisäästämisen muodossa. Päinvastoin kuin mitä lehdessä lukee, taulukon tuottoprosentti huomioi inflaation, eli ostovoiman heikkenemisen.

Jutussa esiintyvien asiantuntijoiden käsitykset uskottavasta osakemarkkinoiden keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta vaihtelee (taas) hieman. Kollegani Jukka Oksaharju pitää realistisena lukuna 5-8 prosenttia, Nordean Olli Kärkkäinen 2-6 prosenttia.

Keskimääräinen vuotuinen reaalituotto, eli inflaation huomioiva tuotto on Yhdysvalloissa ollut 6,7 prosenttia 210 vuoden jaksolla, 16 maan keskimääräinen vuotuinen tuotto 6,9 prosenttia, maasta riippuen 115-145 vuoden jaksoilta ja Suomessa 10,03 prosenttia 145 vuoden jaksolla.

Pienemmät arvoyhtiöt ovat viimeisen 88-vuoden aikana tarjonneet keskimäärin 9,9 prosentinvuotuista reaalituottoa. Toki sijoitus voi tuottaa huonommin mutta huomaa, että – Suomi esimerkkiä lukuun ottamatta – edellä mainitut tuottotilastot ovat laajojen osakekorien tilastoja.

Heijastaisikohan eri asiantuntijoiden eriävät näkemykset osakesijoitusten pitkän aikavälin tuotto-odotuksesta kunkin asiantuntijan työnantajan sijoitustuotteiden kuluja? Eli sellainen asiantuntija, jonka työnantajalla kalliimpia sijoitustuotteita on alhaisempi näkemys tuotto-potentiaalista?

Pidän seitsemän prosentin keskimääräistä vuotuista tuottoa täysin realistisena, jopa hieman konservatiivisena. Täysin kuluttomia ja siten tuottoja mahdollisimman vähän syöviä indeksirahastoja kun on paitsi Nordnetilla ja Avanzalla myös Vanguardilla, ja pienempiin arvoyhtiöihin voi sijoittaa 0,3 prosentin kuluilla.

Näin ollen alla oleva taulukko pitänee kutinsa. Merkillepantavaa tässä on se, miten paljon pienemmällä kuukausierällä pääsee maaliin jos aloittaa ajoissa.

Tämän voi myös havainnollistaa kuukausittain sijoittaneiden henkilöiden kokonaissijoituksen määrällä (katso kuvaaja alla). Aika on selvästi rahaa. Neljäkymmentäviisivuotiaan on maksettava miljoonastaan puolet, kun vastasyntyneelle sen saa ostettua noin viidellä prosentilla.

Jos kertasijoituksia verrataan, vastasyntyneen tilanne paranee entisestään. Kun tarvittava summa sijoitetaan heti syntymästä – eikä kuukausittain lapsen elinkaaren aikana – korkoa korolle -efektistä saadaan kaikki irti. Silloin miljoonan saa ”ostettua” vain kahdellatoista tuhannella eurolla.

Lue aiheesta lisää:

Lapselle säästäminen käytännössäMaailman parhaat ETF rahastot?Parempaa tuottoaMaksamalla vähemmän saat enemmän.

Vastuuvapauslauseke: Raha ei tee onnelliseksi, eikä elämän tarkoitus ole rahan tekeminen. Yhtälailla kannattaisi ottaa vetoapua omaan talouteensa hyödyntämällä pitkäjänteistä, kustannustehokasta, osakesäästämistä.

Nordnet Indeksirahasto Suomi - täysin kuluton indeksirahasto

Nordnet Indeksirahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

 • 0 euroa merkintä- ja lunastuspalkkio
 • 0 euroa hallinnointipalkkio
 • 0 euroa kaupankäyntipalkkiot
 • 0 euroa ”jäi pieni präntti lukematta” -kulu

Lue lisää

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Avatar

  Aaro Nousiainen

  19.4.2019 at 19:02

  Hyvä artikkeli ja visuaalinen ilme, aloitteleville sijoittajille kuvaajat auttavat havainnollistamaan sijoitusten kehitystä varsin tehokkaasti.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös