Oma talous

Suomi on lukutaidon ykkösmaita – kirjojen lukeminen pidentää elinikää ja vähentää stressiä

Kirjojen lukemisella on monia terveyshyötyjä ja lukemisen sanotaan pidentävän jopa elinikää.

Omaa terveyttä voi edistää arjessa monin eri tavoin. Kirjojen lukeminen on yksi maailman helpoimmista tavoista edistää omaa hyvinvointia. Tähän yhtyy monet maailman menestyneimmistä toimitusjohtajista; Mark Cuban ja Warren Buffett kertovat lukemisen olevan menestyksen salaisuus.

Lukemisella on havaittu olevan lukuisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Lukukeskuksen 10 faktaa lukemisesta -selvitys tarjoaa tietoa Suomen lukutaidosta ja lukemisesta. Sen mukaan Suomi on lukutaidon ja koulutuksen ykkösmaita.

Edistää muistia ja pidentää elinikää

Aivot vaativat liikuntaa aivan kuten kaikki muutkin lihakset kehossamme, jotta ne pysyvät vahvana ja vetreänä. Sanonta ”käytä sitä tai menetä se” pitää tässäkin yhteydessä paikkansa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen lukeminen hidastaa ikääntymisen haittoja, kuten aivojen rappeutumista sekä dementian edistymistä ja puhkeamista. Ahkerilla lukutoukilla onkin havaittu olevan kaksi vuotta pidempi elinikä verrattuna niihin, jotka eivät lue.

”Aikuisilla paljon lukevilla tehdyt aivotutkimukset ovat osoittaneet laajojen aivoalueiden aktivoituvan pitkää, tarinallista tekstiä luettaessa. Tutkimukset osoittavat lukemisesta olevan etuja muistijärjestelmille ja erityisesti muistin säilymiselle ikääntyessä”, Lukukeskuksen selvitys tuo esiin.

Lukeminen vaatii yllättävän paljon muistityötä. Varsinkin novelli, jossa on muistettava useita eri hahmoja, taustoja ja eri tapahtumia pysyäkseen mukana tarinassa. Palapelit, pelaaminen ja esimerkiksi shakki ovat hyödyllisiä keinoja parantaa kognitiivisia kykyjä ja pitää aivot vetreänä.

Vähentää stressiä ja rentouttaa uneen

Moni asiantuntija suosittelee aloittamaan jonkin säännöllisen rutiinin stressin vähentämiseksi. Kirjan lukeminen rahoittaa mieltä ja on hyvä jokapäiväinen tapa vaikkapa älypuhelimen näpräämisen sijaan. Pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa vaativa lukeminen tarjoaa hyvää vastapainoa kiireiseen ja lyhytjännitteiseen työelämään.

Sussexin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan lukeminen on mainio tapa alentaa stressitasoja. Syke alkaa laskea jo kuudessa minuutissa ja lihasjännitys vähenee.

Lukemisen rentouttava vaikutus edesauttaa myös unen saantia. Lukukeskuksen esiin tuoma tutkimus osoitti, että lapsiperheissä joissa luetaan iltasatu 1–6-vuotiaan lapsen yöuni kesti puoli tuntia pidempään verrattuna perheisiin, joissa lukemista ei harrastettu.

Kirjaa ei kuitenkaan kannata lukea älypuhelimen tai tabletin näytöltä ilman sinistä valoa suodattavaa filtteriä, sillä sinisen valon sanotaan häiritsevän unta ja sillä on piristävä vaikutus.

Parantaa ihmissuhteita ja lisää itsetuntoa

Kirjaan uppoutuminen herättää voimakkaita tunteita; ihastuttaa, jännittää, raivostuttaa ja naurattaa. Eri tutkimukset esittävät, että lukeminen vahvistaa tärkeitä empatiakykyjä, joiden avulla tulkitsemme toisten tunteita paremmin. Muiden mielentilojen ymmärtäminen on tärkeä taito, jonka avulla voi parantaa ja ylläpitää terveitä ihmissuhteita.

”Mitä enemmän luet, sitä enemmän sinulla on tietoa”, kirjoittaa tunnettu lastenkirjailija Dr. Seuss.

Kirjojen lukemista ei kannata jättää vain lapsille. Laaja määrä tietoa lisää valmiutta kohdata erilaisia haasteita työ- ja vapaa-ajalla. Lukeminen laajentaa sanastoa, kehittää kieltä ja auttaa artikuloimaan paremmin. Tieto lisää itsetuntoa ja voi näin kirjoista saatu tieto voi auttaa esimerkiksi etenemään uralla.

Lue myös: Näin rutiinit auttavat menestymään.

Kommentoi
Ylös
>