Talouden trendit

Saksalaisyhtiö Bosch ennustaa: Lentotaksit kuljettavat asiakkaita jo vuonna 2023

lentotaksi drone lennokki Bosch talous

Konsultointiyritys Boston Consulting Group ennustaa, että vuonna 2030 ihmiset lentävät eri puolilla maailmaa miljardi lentotaksimatkaa.

Useimmat näistä takseista pystyvät toimimaan ilman kuljettajaa. Saksalainen monialayritys Bosch kehittää lentotaksien toiminnan mahdollistavaa anturiteknologiaa.

”Suunnitelmien mukaan ensimmäiset lentotaksit nousevat ilmaan suurimmissa kaupungeissa viimeistään vuonna 2023. Bosch tavoittelee merkittävää roolia tämän tulevaisuuden markkinan muovaamisessa”, sanoo Boschin autoelektroniikkadivisioonan johtaja Harald Kröger.

Perinteinen ilmailuteknologia on liian kallista, kookasta ja painavaa lentotakseissa käytettäväksi. Tämä ongelma voidaan ratkaista muun muassa robottiautoissa ja ESP-luistonestojärjestelmissä käytettävillä antureilla.

Boschin teknologia mahdollistaa tarkan ohjauksen

Bosch on kehittänyt lentotaksien yleisohjauslaitteen yhdistämällä kymmeniä antureita. Yleisohjauslaitteella lentotaksien sijaintia voidaan määrittää jatkuvasti ja se mahdollistaa lentotaksien tarkan ja turvallisen ohjaamisen.

Tarvittavat tiedot saadaan muun muassa lentävien ajoneuvojen liikkeitä ja kohtauskulmaa tarkasti mittaavista kiihtyvyys- ja suuntakulma-antureista. Vaikka ilmailualalla käytettävät anturijärjestelmät voivat maksaa satoja tuhansia euroja, Bosch pystyy käyttämään omaa ratkaisuaan murto-osalla tästä hinnasta. Bosch hyödyntää ratkaisuja, joita se on jo vuosien ajan kehittänyt ja valmistanut autoteollisuudelle.

”Tavoitteemme on tehdä lentotaksien käytöstä kohtuullisen hintaista useille palveluntarjoajille”, sanoo ohjauslaitteita kehittävän teknologiatiimin johtaja Marcus Parentis.

Boschin anturit ovat erityisen pieniä ja kevyitä. Lentotaksien valmistajat voivat helposti asentaa Boschin anturirasian ilma-aluksiinsa kytke ja käytä -periaatteella.

Miljardi lentoa lentotakseilla vuonna 2030

Testilennot on tarkoitus aloittaa esimerkiksi Dubaissa, Los Angelesissa, Dallasissa ja Singaporessa vuonna 2020. Asiantuntijat odottavat kaupallisen toiminnan alkavan vuonna 2023.

Aluksi lentotakseissa on todennäköisesti kuljettaja, mutta autonomiset lennot maassa olevan henkilökunnan ohjauksessa olevilla kevyillä ilma-aluksilla aloitetaan suurimpien kaupunkien kattojen yllä mahdollisesti jo vuonna 2025.

Lentotaksit tarjoavat uuden keinon välttää suurten kaupunkien liikenneruuhkat. Ne ovat yksi vaihtoehto lisää siirtyä paikasta toiseen nopeasti tulevaisuuden kaupungeissa. Lentotakseilla säästyy aikaa 10 kilometrin mittaisilla tai sitä pitemmillä matkoilla nykyisiin kulkuvälineisiin verrattuna. Lentotaksien toimintasäde on enintään 300 kilometriä.

Ei mitään halpaa lystiä

Mitään halpaa lystiä lentotaksi ei tule olemaan. Konseptista ja matkustajamäärästä riippuen lentotaksi maksaa noin 500 000 euroa. Siksi lentävät robottisähköautot tarjoavat etuja etenkin jakamisratkaisuihin.

Melko kalliista hinnastaan huolimatta lentotaksi on kuitenkin huomattavasti edullisempi kuin nykyaikaisella teknologialla varustettu verrattavissa oleva helikopteri. Siksi on tärkeää, että toimittajat tarjoavat luotettavaa teknologiaa, joka on kevyttä ja helppoa asentaa ja perinteistä ilmailuteknologiaa edullisempaa.

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa noin 410 000 työntekijää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös