Arvo-osakkeet

Outokumpu romahti Helsingin pörssissä

Teräsyhtiö on menettänyt markkina-arvostaan 25 prosenttia alle kuukaudessa.

Donald Trumpin asettamat tuontitullit kiinalaiselle teräkselle on saanut EU:n tuomaan aiempaa enemmän terästä Aasiasta. EU:n komissio on yrittänyt torjua tuontia suojaustoimilla. Outokummun mukaan nämä suojaustoimet ovat osoittautuneet tehokkaiksi, mutta markkinoiden täysi toipuminen vie kuitenkin vielä aikaa.

Yhtiön mukaan yleinen talouden epävarmuus vaikuttaa kielteisesti teräksen kysyntään ja toimituksiin. Yhtiön mukaan mahdolliset epäsuotuisat muutokset maailmanpolitiikassa tai -taloudessa, mukaan lukien merkittävä maailmanlaajuinen taloustaantuma voivat haitata Outokummun liiketoimintaa ja pääsyä rahoitusmarkkinoille.    

Outokummun riskit eivät rajoitu vain maailmantalouden epävarmuuteen vaan riskejä on yhtiö luetellut useita osavuosikatsauksessaan.                                     

Outokumpu julkisti ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa 7.5. Yhtiö ylsi 1715 miljoonan euron liikevaihdolla 54 miljoonan euron oikaistun käyttökatteeseen, joka oli selvästi alle analyytikoiden 66 miljoonan euron konsensusennusteen.

Yhtiön toimitusjohtajan Roeland Baanin mukaan Outokummun tuotteiden kysyntä Euroopassa oli kausiluontoisesti vahvempaa kuin edellisellä neljänneksellä, mutta kuitenkin odotuksia alemmalla tasolla.  Toteutuneet perushinnat laskivat hieman neljänteen neljännekseen verrattuna. Europe-liiketoiminta-alueen oikaistua käyttökatetta rasitti myös 12 miljoonan euron valuuttajohdannaistappio.

Americas-liiketoiminnassa Americas-liiketoiminta-alueen neljännes oli odotetusti heikko, mikä johtui kalliiden raaka-aineiden korkeista varastotasoista. Nämä varastot on nyt käytetty, ja yhtiö uskoo Americasin kannattavuuden parantuvan uuden johdon sekä uudistettujen myynti- ja toimitusketjun prosessien tukemana.

Indersin anatyytikon Petri Gostowskin mukaan segmenttitasolla Outokummun tulospettymys oli laaja-alaista, sillä ainoastaan Ferrochrome-segmentin tulos vastasi odotuksiamme.

”Europen ennustealituksen taustalla oli odotuksiamme matalammat toteutuneet hinnat, minkä vaikutus oli hieman arvioitamme korkeampien volyymien positiivista vaikutusta suurempi. Americasin kustannustaso oli vielä odotuksiammekin korkeammalla tasolla, mutta parempi myynnin jakauma paikkasi osittain merkittävää lopputuotetoimituksien laskua”, Gostovski toteaa Inderesin yhtiöpäivityksessä.

Toisen neljänneksen aikana ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia ruostumattoman teräksen markkinoilla. Näin ollen Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitustensa pysyvän samalla tasolla kuin vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Outokumpu arvioi toisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan korkeammalla tasolla kuin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Inderes tarkisti lyhyen tähtäimen ennusteita alaspäin, mikä heijastelee etenkin Europe-segmentin laskeneita odotuksia.

”Segmentin laskeneiden ennusteiden taustalla on heikentynyt kysyntä yleistä makrokuvaa heijastellen ja arviomme mukaan heikentynyt kysyntäympäristö painaa toteutuneita hintoja myös Q2:lla”, Gostowski toteaa.

Gostowskin mukaan Outokummun osakkeen arvostuskertoimissa ei ole nousuvaraa ja osakkeen nousuvara nojaa tulosodotuksien nousuun, mille on vaikea nykyisessä ympäristössä nähdä ajureita. Inderesin kuluvan vuoden tulosennusteella P/E-kerroin on kurssilaskusta huolimatta korkea 35x.

Osakkeen laskuvaraa rajaa kuitenkin matala 0,4x P/B-kerroin, mutta tulosodotuksien yhä jatkuvaa laskua vastaan erityisen vahvaa suojaa ei sekään anna.

Inderesin suositus Outokummun osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehinnan analyysitalo on laskenut aiemmasta 3,3 eurosta 3,0 euroon.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös