Asunnot ja kiinteistöt

Tähän on tultu – tanskalaispankki tarjoaa asuntolainoja negatiivisella korolla

Lainanottajan ei tarvitse maksaa tanskalaispankille koko lainasummaa lyhennyksinä takaisin.

Markkinakorot ovat finanssikriisin jälkeen olleet alhaisia käytännössä kaikissa länsimaissa. Esimerkiksi Saksan 30-vuoden valtiolainan korko on painunut viime aikoina selvästi alaspäin, ja nyt se on -0,58 prosenttia.

Asuntolainojen korot ovat tyypillisesti sidottuja euribor-korkoihin, jotka ovat euroalueen rahamarkkinoiden viitekorkoja. Suomalaisten asuntolainoista suurin osa on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa.

Nyt ollaan tultu jo siihen pisteeseen, että tanskalainen Jyske Bank tarjoaa asuntolainoja negatiivisella korolla.

Amerikkalainen MarketWatch-sivusto kertoo, että tanskalaispankki tarjoaa 10 vuoden kiinteäkorkoista asuntolainaa -0,5 prosentin korolla – eli siis negatiivisella korolla.

Myös kotimainen Nordea ilmoitti viime keskiviikkona, että se tarjoaa Tanskassa 20 vuoden kiinteäkorkoista asuntolainaa nollakorolla. Lisäksi Nordea aikoo myöhemmin tarjota 30-vuoden asuntolainoja negatiivisella korolla.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Tällä hetkelläkin 30-vuoden asuntolainojen korko on keskimäärin vain 0,5 prosenttia.

Mitä negatiivinen lainakorko tarkoittaa sitten käytännössä?

Normaalisti positiivisen lainakoron lainoissa lainan kustannukset muodostuvat korosta, marginaalista ja veloitukseen liittyvistä kuluista.

Lisäksi asuntovelallinen lyhentää lainaa kuukausittain. Lyhennys ei kuitenkaan ole asuntovelalliselle kuluerä.

Negatiivinen lainakorko tarkoittaa käytännössä sitä, että asuntovelallinen kyllä lyhentää lainaa ihan normaalisti kuukausittain, mutta maksaa kokonaisuutena pankille takaisin koko laina-aikana alkuperäistä nostettua lainasummaa vähemmän.

Positiivisten korkojen asuntolainoissa asuntovelallinen maksaa kuukausittain sekä lyhennyksen että koron. Negatiivisten korkojen lainoissa tätä kuukausittaista korkomaksua ei tietenkään ole.

Kuitenkin asuntovelallinen maksaa muut lainanhoitokulut negatiivisen koronkin lainoissa.

Korkojen yleinen lasku voi siis tarjota asuntovelalliselle iloisen yllätyksen. Kolikolla on kuitenkin toinenkin puolensa.

Korkotason lasku on painanut talletuskorkoja alaspäin, ja näköpiirissä saattaa olla sekin tilanne, että talletuskorot painuvat negatiivisiksi. Tällöin säästäjä joutuisi maksamaan talletuksista, eikä saisi niille tuottoa lainkaan.

Alhaiset korot ovat Tanskassa johtaneet asuntojen hintojen nousuun. Nordean pääekonomisti Helge J. Pedersen kertoo Marketwatchille, että asuntojen hinnat suurimmissa kaupungeissa, kuten Kööpenhaminassa ja Århusissa ovat raketoineet ylöspäin.

Nyt Tanskassa pelätään asuntokuplaa.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Minä

    13.8.2019 at 19:06

    Rahanpesu venäjän rikollisuudesta mahdollistaa tämän.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös