Makrotalous

Yrittäjät valmiita työllistämään enemmän, jos irtisanominen olisi helpompaa

Pienimmissä yrityksissä tulisi irtisanomissuojaa keventää, esittävät Suomen Yrittäjät.

Yrittäjät ovat valmiit työllistämään enemmän, jos työmarkkinoita uudistettaisiin. Yrittäjät kertovat työllistävänsä enemmän, jos irtisanominen olisi mikroyrityksissä helpompaa (46 %), työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti (39 %) ja pk-yrityksillä olisi vähemmän normeja (35 %).

Tiedot ilmenevät Kantar TNS:n toteuttamasta ja Suomen Yrittäjien tilaamasta Yrittäjägallupista. Kyselyyn vastasi 1006 pk-yrityksen edustajaa.

Edellinen hallitus helpotti työllistämistä höllentämällä hieman henkilöperusteisen irtisanomisen kriteerejä.

”Uusi lainsäädäntö helpottaa jonkun verran työllistämistä, mutta yrittäjät eivät koe muutosta riittäväksi”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Lakimuutoksen jälkeenkin irtisanomissyyn pitää olla ”asiallinen ja painava”.

”Suomen kilpailijamaissa irtisanomiseen riittää asiallinen syy. Myös kansainväliset sopimukset lähtevät siitä, että pätevä syy riittää. Irtisanomisen keventäminen mikroyrityksissä voisi tuoda tuntuvasti uusia työpaikkoja”, Mäkynen sanoo.

Myös työehdoista ja työajoista sopiminen työpaikkatasolla helpottaisi kyselyn perusteella työllistämistä.

”Paikallisen sopimisen lisääminen parantaisi yritysten mahdollisuuksia vastata kilpailuun ja palvella asiakkaitaan. Se olisi tehokas tapa lisätä työn kysyntää. Paikallista sopimista pitää edistää sekä työehtosopimus- että lakimuutoksin”, Mäkynen sanoo.

Suomen Yrittäjien liittokokous tukee vahvasti hallituksen tavoitetta 75 prosentin työllisyysasteesta.

”Jotta se voi toteutua, tarvitaan lisää työllistäviä pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja työpaikkoja pk-kenttään. Toimenpiteitä tarvitaan pian, ja niiden on oltava vaikuttavia. Hallituksen on syytä edetä nopeasti. Muuten talouspolitiikan pohja pettää”, Mäkynen avaa liittokokouksen linjaa.

Suomen Yrittäjien liittokokouksen mukaan hallituksen pitää sen vuoksi määrätietoisesti madaltaa työllistämisen riskejä pienimmissä yrityksissä keventämällä irtisanomissuojaa, lisätä paikallisen sopimisen liikkumatilaa kaikissa yrityksissä, vähentää työllisyyttä estäviä ja hidastavia normeja, poistaa takaisinottovelvollisuus sekä panostaa pienten yritysten jatkuvan oppimisen järjestelmän kehittämiseen.

Lisäksi on poistettava esteitä yrittäjyyden aloittamisen tieltä ja helpotettava yrittäjän uutta alkua epäonnistumisen jälkeen.

OECD:n irtisanomissuojavertailun mukaan suomalainen irtisanomissuoja on jo nyt EU- ja OECD-maiden keskiarvon alapuolella erityisesti, kun katsotaan vakituisia työntekijöitä. Tämä selittyy ennen kaikkea Suomen yt-neuvottelukäytännöllä, joka on kansainvälisessä vertailussa työnantajille helppo tie tuotannollis-taloudellisiin irtisanomisiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös