Yritysuutiset

Kaivosyhtiö Afarak ajautunut syvälle talousvaikeuksiin – kaivostuotanto romahti

Afarak teki heinä-syyskuussa rajusti tappiota.

Afarak julkisti perjantaina heinä-syyskuun tulosraporttinsa. Yhtiön kolmannen neljänneksen liikevaihto laski viime vuodesta 21,1 prosentilla 33,6 miljoonaan euroon. Jalostettujen tuotteiden myynti laski 15,5 prosentilla ja kaivostoiminnan tuotanto laski peräti 40,6 prosenttia.

Yhtiö on erikoistunut kaivos- ja mineraalien jalostamiseen. Mineraaliliiketoiminnot sijaitsevat Maltalla, Turkissa, Etelä-Afrikassa ja Saksassa. Afarak Group on noteerattu Nasdaq OMX Helsingissä ja Lontoon pörssissä vuodesta 2010 alkaen.

Yhtiön tappiot yli kaksinkertaistuivat viime vuodesta. Konsernin liikevoitto oli tappiollinen ‑10,1 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli -4,3 miljoonaa euroa tappiollinen.

Myös tase on nyt aiempaa heikommassa kunnossa, sillä kaivosyhtiön korollinen nettovelka kasvoi 52,7 miljoonaan euroon viime vuoden 9,9 miljoonasta eurosta. Yhtiön nettokassa, eli rahavarat ja korolliset saamiset vähennettynä korollisilla veloilla painui yli 52 miljoonaa euroa miinukselle, kun vielä vuosi sitten nettokassa oli plussalla lähes 20 miljoonaa euroa.

Markkinoilla hintapaineita

Yhtiön mukaan tulokseen vaikuttivat negatiivisesti Finanssivalvonnan määräämää seuraamusmaksua varten tehty 1,5 miljoonan euron varaus, omien osakkeiden hankinnasta aiheutuneet 0,5 miljoonaa euroa korkeammat asiantuntijakulut ja Mogalen liiketoiminnasta tehty 4,5 miljoonan euron alaskirjaus.

Afarakin mukaan rautametalliseossegmentin markkinat ovat pysyneet heikkoina Etelä-Afrikan ferrokromin sopimushinnan pudottua edelleen kolmannen neljänneksen 1,04 Yhdysvaltain dollarista paunalta viimeisen neljänneksen 1,02 dollariin paunalta. Yhtiö odottaa myös erikoismetallisegmentin myyntihintojen pysyttelevän matalammalla tasolla vuoden 2019 viimeisellä vuosineljänneksellä.

”Kuten etukäteen ennakoitiin, kolmaskin vuosineljännes oli Afarakille haastava”, toteaa toimitusjohtaja Guy Konsbruck.

Konsbruckin mukaan erikoismetalliliiketoiminta suoriutui vuosineljänneksestä hyvin. Laskeva hinnoitteluympäristö rajoitti kuitenkin taloudellista tulosta, mutta tuotantopohjan oikean mitoituksen ja kustannusprofiilin parantamisen myötä yhtiö pääsi markkinaolosuhteet huomioon ottaen hyvään tulokseen.

”Rautametalliseosliiketoiminnassa mukauduimme kysynnän vielä pahempaan hidastumiseen ja laskevaan hinnoitteluympäristöön supistamalla tuotantomääriämme entisestään. Valitettavasti ruostumattoman teräksen tuotannonalan yleisesti ottaen negatiivinen lyhyen aikavälin kehitys yhdistettynä tilanteeseen, jossa sekä kromimalmista että ferrokromista on ylitarjontaa, on lykännyt tilanteen mahdollista kääntymistä.”

Poistuuko markkinoiden ylitarjonta?

Yhtiö keskittyy toimitusjohtajan mukaan tässä pehmeässä markkinatilanteessa kustannusten vähentämiseen ja kassan turvaamiseen koko konsernissa.

Konsbruckin mukaan ruostumattoman teräksen sekä ferrokromiteollisuuden pitkän aikavälin tulevaisuudennäkymät pysyvät vankkoina.

”Kaikki eteläafrikkalaiset ja muut ferrokromintuottajat ovat tällä hetkellä huomattavan paineen alla ja monet ovat Afarakin tavoin jo reagoineet tuotantoa supistamalla, minkä pitäisi aikanaan ratkaista liikatarjontatilanne. Etelä-Afrikan liiketoimintaympäristö on yhä haastava, ja Afarak yhdessä muiden sulatto- ja kaivosyhtiöiden kanssa tavoittelee yhä hallitukselta tukea energiakustannusten laskemiseksi, sähkön saatavuuden parantamiseksi ja halpatuottajilta suojaamiseksi kromimalmin viennille asetetuilla tulleilla. Tilanteen nopeaa paranemista ei ole odotettavissa.”

Afarakin pääomistajalla kiista Finanssivalvonnan kanssa

Finanssivalvonta velvoitti vuosi sitten helmikuussa kroatialaisen liikemiehen Danko Končarin sakon uhalla tekemään julkinen ostotarjous pörssiin listatusta Afarak Groupista. Finanssivalvonnan määräyksessä osakkeet pitää lunastaa 2,5 euron kappalehintaan.

Končar valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen viime maaliskuussa. Hallinto-oikeuden mukaan Koncarin määräysvaltayhtiön sekä hänen lähipiirinsä omistusosuus Afarakissa ylitti ostotarjousvelvollisuusrajan eli kolme kymmenesosaa marraskuussa 2009.

Končar ei ole edelleenkään ostotarjousta julkistanut. Finanssivalvonta on määrännyt hänelle aiemmin yhteensä 110 miljoonaa euron uhkasakot. Lisäksi Finanssivalvonta määräsi Afarak Groupille 1,45 miljoonan euron seuraamusmaksun sisäpiiritiedon julkistamiseen ja sisäpiiriluettelon pitämiseen liittyvistä laiminlyönneistä.

Afarakin osake on ollut laskussa elokuun lopusta lähtien. Yhtiö on menettänyt markkina-arvostaan sen jälkeen yli 23 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös