Rahastotietoa

Tämä hedge-rahasto takoo ällistyttävää 39 prosentin vuosituottoa

Amerikkalaista hedge-rahastoa kutsutaan kaikkien aikojen suurimmaksi ansaintakoneeksi.

Amerikkalainen matemaatikko ja rahastojohtaja James Simons
Amerikkalainen matemaatikko ja rahastojohtaja James Simons. Kuva: Gert-Martin Greuel

Sijoitusrahastoista suurin osa häviää vertailuindeksilleen. Syitä siihen on monia, esimerkiksi markkinoiden tehokkuus, joka tekee indeksin voittamisen hyvin haastavaksi. Myös rahastojen korkeat hallinnointipalkkiot syövät tehokkaasti niiden tuottoja. Tyypillisisesti rahastojen hallinnointpalkkiot ovat 1-2 prosenttia rahastopääomasta.

Tätä taustaa vasten tuntuukin lähes mahdottomalta, että sellainen sijoitusrahasto, jonka hallinnointipalkkio on 5,0 prosenttia, voi reippaasti ylittää vertailuindeksin tuoton. 

Näin kuitenkin tekee hedge-rahasto nimeltä Medallion Fund. Ritholtz Wealth Management -yhtiön mukaan Medallion Fundin keskimääräinen vuosituotto on ollut peräti 39 prosenttia vuosina 1988 – 2018. Huikea tuotto on saavutettu vieläpä hallinnointikulujen jälkeen. Ennen hallintokuluja vuosituotto on peräti 66 prosenttia.

Kaikkien aikojen ansaintakone

Rahaston ällistyttävä menestys näyttää vieläkin käsittämättömältä, kun huomataan, että viiden prosentin hallinnointipalkkion lisäksi rahasto perii 44 prosentin tuottoon perustuvan palkkion.

Ritholz Wealth Management -yhtiön johtaja Nick Maggiulli kutsuu tätä hedge-rahastoa ”kaikkien aikojen suurimmaksi ansaintakoneeksi”. 

Maggiulli laskee, että Medallion Fund -rahastoon tehdyn yhden dollarin sijoituksen arvo vuosina 1988 – 2018 olisi hypoteettisesti noussut 20 000 dollariin palkkioista vähennettynä, kun taas S&P 500 -indeksiin tehty dollarin sijoitus olisi kasvanut vain 20 dollariin. 

Tällaisiin tuloksiin ei pääse edes sijoitusguru Warren Buffett. MarketWatch-sivuston toimittaja Shawn Langlois laskee, että Buffettin yhden dollarin sijoitus olisi noussut 30 vuodessa 100 dollariin. 

”Tämä tarkoittaa, että Medallion-rahasto ylitti yhden viimeksi kuluneen vuosikymmenen parhaimmista omaisuusluokista 1 000-kertaisesti ja yhden kaikkien aikojen parhaimmista sijoittajista 200-kertaisesti!” Maggiulli kirjoittaa artikkelissaan.

Medallion-rahasto on murskannut S&P 500 -osakeindeksin vertailuindeksin melkein joka vuosi ja menettänyt pääomaansa vain kerran vuonna 1989.

Matemaatikon perustama Hedge-rahasto

Medallion Fundin taustalla on yhtiö nimeltä Renaissance Technologies, jonka perustaja matemaatikko James Simons vetäytyi yrityksen päivittäisestä toiminnasta kymmenen vuotta sitten. Hän ansaitsi 1,6 miljardia dollaria vuonna 2017.

Renaissance Technologies LLC on yhdysvaltalainen hedge-rahasto, joka on erikoistunut systemaattiseen kaupankäyntiin matemaattisista ja tilastollisista analyyseista johdettujen kvantitatiivisten mallien avulla. James Simons perusti yhtiön vuonna 1982. Hän palkittu matemaatikko ja entinen kylmän sodan koodinmurtaja.

Renessanssin lippulaiva on Medallion-rahasto, jota tarjotaan pääasiassa rahaston työntekijöille. Renaissance tarjoaa kahta rahastoa ulkopuolisille sijoittajille. Nämä ovat Renaissance Institutional Equities Fund (RIEF) ja Renaissance Institutional Diversified Alpha (RIDA).

Simons sijoittaa edelleen perustamiinsa rahastoihin, erityisesti Medallion-rahastoon. Renessanssin ja erityisesti Medallionin menestyksen vuoksi Simonsia on kuvattu USA:n parhaaksi rahastonhoitajaksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös