Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen vuokrat nousevat edelleen suurissa kaupungeissa

Kuluvalla vuosikymmenellä vuokrien nousu on yltänyt jopa 35 prosenttiin.

Kiinteistöalaa palveleva asiantuntijaorganisaatio KTI:n uusia asuntovuokrasopimuksia kuvaava indeksi nousi pääkaupunkiseudulla 3,3 prosenttia syyskuun 2018 ja 2019 välillä.

Nousu oli melko tasaista pääkaupunkiseudun kaupungeissa, joskin Vantaalla ja Espoossa vuokrat nousivat hienoisesti Helsinkiä enemmän, KTI toteaa tiedotteessaan. Helsingin sisällä vuokrat nousivat eniten halvemmilla alueilla, kun taas kalleimpien alueiden vuokrien nousu oli kaksi prosenttia.

Pienten ja suurten asuntojen vuokrien vuosinousu oli pääkaupunkiseudulla lähes samansuuruista. Yksiöiden neliövuokrat nousivat 2,8, kaksioiden 3,1 ja kolmioiden ja tätä suurempien asuntojen vuokrat 2,9 prosenttia.

KTI:n mukaan muissa Suomen suurissa kaupungeissa vuokrat nousivat keskimäärin 2,4 prosenttia. Vuokrien nousu oli nopeinta Turussa, 3,7 prosenttia. Lahdessa vuokrien kehitys on viime vuosina ollut melko hidasta, mutta nyt uusien sopimusten vuokrat nousivat vuositasolla 3,7 prosenttia.

Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa vuokrien vuosinousu vaihteli 2-3 prosentin välillä. Jyväskylässä vuokrat jopa laskivat hienoisesti.

Vuokrien nousuvauhti on KTI:n mukaan 2010-luvun aikana vaihdellut KTI:n vuokraindeksien seuraamissa yhdeksässä suurimmassa kaupungissa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Tampereen vuokrakehitys on ollut melko tasaista koko vuosikymmenen ajan. Muissa kaupungeissa tarjonnan ja kysynnän vaihtelut ovat heiluttaneet vuosittaista vuokrakehitystä enemmän.

Koko tarkastelujaksolla vuodesta 2010 lähtien vuokrat ovat nousseet eniten Turussa, jossa nousu on kiihtynyt etenkin vuoden 2015 jälkeen. Vantaalla vuokrat ovat nousseet lähes yhtä paljon, mutta nousu on tapahtunut tasaisemmin. Turun ja Vantaan uusien asuntovuokrasopimusten vuokrat ovat nyt peräti 35 prosenttia korkeampia kuin vuosikymmenen alussa.

KTI:n mukaan koko tarkastelujaksolla vuokrat ovat nousseet vähiten, noin 20 prosenttia, Jyväskylässä, jossa vuokrakehitys on viime vuosina ollut suurista kaupungeista kaikkein maltillisinta.

Kommentoi
Ylös
>