Makrotalous

Elina Lepomäki: Hallituksen keskeytettävä maakuntapohjaisen soten valmistelu

Suomessa on pian vain kolme kasvavaa maakuntaa, joten 18 maakuntaa on aivan liikaa, jyrähtää kansanedustaja Elina Lepomäki.

Pian pääministerin tehtävästä poisjäävä SDP:n puheenojohtaja Antti Rinne linjasi viime keväänä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen uudistuksen hallintomallia rakennetaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan. Hallitus on linjannut myös, että julkinen sektori on sote-palveluiden pääjärjestäjä ja -tuottaja.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vaatii kuitenkin Uuden Suomen blogissaan, että tulevan uuden hallituksen pitäisi kiireellisesti keskeyttää maakunta-pohjainen soten valmistelu.

Lepomäki perustelee näkemystään väestökehityksellä ja alueellisella keskittymisellä.

”Tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa on reilun kymmenen vuoden päästä ainoastaan kolme maakuntaa, jotka kasvavat. 18 sote-maakuntaa on aivan liikaa Suomen kokoiseen maahan, varsinkin jos ne toteutetaan tavalla, jossa valtiolla on lopulta aina piikki auki”, Lepomäki toteaa.

Lepomäen mukaan tämä pätee yhtä lailla, jos Uusimaa saakin neuvoteltua itselleen erillisratkaisun. Uusmaalainen veronmaksaja joutuu hänen mukaansa silti kuittamaan laskun.

”Rinteen hallitus luopui soten kustannussäästötavoitteista ja vireillä olevassa esityksessä ulkoista kustannuskattoa ei enää ole.  Tähän tehottomuuteen meillä ei ole varaa!”, Lepomäki painottaa.

Lepomäen mielestä kuntien on annettava omaehtoisesti hakeutua leveämmille hartioille ja on tehtävä tilaa ketterälle kehitykselle alueiden ja väestön tarpeista käsin – ei hallinnosta käsin.

”Väestön ikääntyessä ja hoivatarpeiden kasvaessa on kaikki liikenevät eurot käytettävä asiakaslähtöisiin palveluihin. Hallinnossa vallan ja vastuun on aina kuljettava käsi kädessä; maakuntien kohdalla tilanne olisi päinvastainen. Kaiken lisäksi on perin omituista, että maakuntia pusketaan edelleen tilanteessa, joissa niiden kannatus Suomen kansan parissa näkyy tämän aamun perusteella olevan enää 10 prosentin luokkaa.”

Soten ja maakuntamallin toteuttamista ei helpota julkisen talouden heikentyminen. Lepomäki muistuttaa, että vaikka hallitusohjelmassa muodollisesti tavoitellaankin julkisen talouden tasapainoa kauden lopussa, on tuoreimman julkisen talouden suunnitelman mukaan alijäämä vuonna 2023 jopa 5,3 miljardia euroa (ilman eläkejärjestelmää).

”Se on aika kaukana nollasta. Tämä on ennuste ihan normaalissa suhdannekehityksessä. Jos päälle iskisi taantuma, saati uusi talouskriisi, alijäämä kasvaisi nopeasti moninkertaiseksi. Hallituksella ei ole uskottavaa suunnitelmaa tällaisen tilanteen varalle, kun normaalioloissakin eletään kuin pellossa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös