Yritysuutiset

Stockmann näkee valoa tunnelissa

Viime vuosina tulosvaroituksia tehtaillut tavarataloketju tarjosi omistajilleen vaihteeksi hyviä uutisia.

Stockmann ylitti mallikkaasti odotukset viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi 28 miljoonaan euroon, kun neljän analyytikon konsensusennuste odotti 19,7 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan liikevoittoa oli 23,5 miljoonaa euroa.

Ensimakua tulospetrauksesta yhtiö antoi jo tammikuussa, jolloin se julkisti positiivisen tulosvaroituksen. Stockmann-liiketoimintayksikön liiketoiminta pysyi tappiollisena koko vuoden osalta, mutta viimeinen vuosineljännes oli voitollinen.

Tosin Stockmannin liikevaihto laski edellisvuodesta 5,1 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoo tilinpäätösraportissa, että vuonna 2019 Stockmannin liiketoiminnassa tapahtui suuria muutoksia.

”Uusimme strategiamme ja loppuvuodesta lanseerasimme kirkastetun vision, mission ja arvot. Strategisten toimenpiteidemme ensimmäiset vaikutukset ja käynnissä olevan uudistusohjelman vaikutukset näkyvät tuloksessamme”, Latvanen toteaa.

Yhtiön vuoden 2019 liikevaihto oli 960 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto 29 miljoonaa euroa. Positiivinen liiketulos on Latvasen mukaan seurausta meneillään olevista säästötoimenpiteistä, uudistusohjelmastamme sekä Lindexin ja Stockmannin parantuneesta kehityksestä.

Kausivaihteluista Stockmann saavutimme suurimman osan vuoden tuotoista viimeisellä vuosineljänneksellä.

Lindexin koko vuoden tulos on vahva, ja kannattavuus on kasvanut kaikilla markkinoilla, myyntikanavissa ja liiketoiminta-alueilla, toimitusjohtaja kertoo.

Lindexin liikevaihto laski loka-joulukuussa 2,8 prosenttia. Kuitenkin tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi nouseva verkkokauppa kasvoi 16 prosenttia.

Viimeisen vuosineljänneksen aikana Lindexin oikaistu liiketulos parani hyvän myyntikatekehityksen ja kustannushallinnan ansiosta. Viime elokuussa Stockmannin hallitus päätti selvittää Lindexin omistuksen strategisia vaihtoehtoja. Prosessi etenee suunnitellusti Latvasen mukaan nyt suunnitellusti.

Vuoden 2019 aikana Stockmann teki useita merkittäviä organisaatioon ja liiketoimintaan liittyviä päätöksiä, jotka vaikuttivat liikevaihdon laskuun.

Latvasen mukaan käynnissä on edelleen useita hankkeita ja uudistuksia kehityksen parantamiseksi, ja etenemme suunnitelmien mukaisesti.

Stockmann arvioi konsernin liikevoiton kasvavan selvästi vuonna 2020. Viime vuonna liikevoitto oli 13,3 miljoonaa euroa.

Yhtiö ei aio edelleenkään jakaa osinkoa. Stockmann on viimeksi jakanut osinkoja vuoden 2013 tuloksesta.

Stockmannin avainluvut, loka-joulukuu 2019

  • Konsernin liikevaihto oli 285,7 miljoonaa euroa (304,5), laskua 5,1 % vertailukelpoisilla valuuttakursseilla.
  • Suhteellinen myyntikate oli 56,6 % (55,6).
  • Liiketulos oli 22,4 miljoonaa euroa (-2,8).
  • Oikaistu liiketulos oli 28,0 miljoonaa euroa (23,5, tai 19,1 ilman Nevsky Centreä).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,01 euroa (-0,12).
  • Oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,07 euroa (0,25).
Kommentoi
Ylös
>