Kasvuosakkeet

Analyytikko: Vaisala on laatuyhtiö, mutta osake yliarvostettu

Vaisala on hinnoiteltu selvästi verrokkejaan korkeammalla arvostuskertoimella.

Mittalaitteita valmistavan Vaisalan loka-joulukuun liikevaihto nousi 118 miljoonaan euroon vertailukauden 108 miljoonasta. Oikaistu liikevaihtokin nousi 17,7 miljoonasta eurosta 20,1 miljoonaan. Tuloskasvu oli odotettua kovempi, sillä analyysitalo Inderes odotti vain 15,6 miljoonan euron oikaistua tulosta.

“Vaisalan vuosi päättyi vahvaan neljännekseen saatujen tilausten, liikevaihdon ja liiketuloksen kasvaessa edellisestä vuodesta”, totesi tilinpäätöstiedotteessa yhtiön toimitusjohtaja Kjell Forsén.

Forsénin mukaan Vaisalan vahva suoritus kaikilla markkina-alueilla kasvatti teollisten mittausten liiketoiminta-alueen saatuja tilauksia. Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen saadut tilaukset neljänneksellä olivat korkealla tasolla, mutta jäivät vahvasta vertailuvuodesta isojen projektitilausten puuttuessa.

Bruttokateprosentti parani molempien liiketoiminta-alueiden tuoteliiketoiminnassa korkean toimitusvolyymin seurauksena, toimitusjohtaja kertoo.

Kasvu jatkuu

Kuluvana vuonna Vaisala odottaa liikevaihdon jatkavan kasvuaan ja pitää mahdollisena myös liikevoiton kasvun jatkumisen.

Vaisala ohjeistaa vuodelle 2020 liikevaihdon olevan 400–425 miljoonaa euroa ja liiketuloksen 38–48 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 liikevaihto oli hieman alle 404 miljoonaa euroa ja liiketulos 41 miljoonaa euroa.

Vaisala jatkaa arvonluontia skaalautuvuuden, kannattavan liiketoimintamallin sekä vahvojen kilpailuetujen ja markkinatrendien myötä vakaan kasvun tukemana, arvioi Inderesin analyytikko Joni Grönqvist yhtiöpäivityksessään.

Vaisalan tuloskehitys. Lähde: Vaisala Oyj.

Vaisalan hallitus esittää yhtiökokoukselle 0,61 euron osinkoa osakkeelta, kun vuotta aiemmin osinkoa maksettiin 0,58 euroa osakkeelta. Osingon kasvu oli odotettu.

Odotettua hieman matalampi ohjeistus kumosi Grönqvistin mielestä ennustettua vahvemman loka-joulukuun tuloksen. Lisäksi saadut tilaukset ja loka-joulukuun orgaaninen kahden prosentin supistuminen kertovat kasvuvauhdin hidastuneen.

”Näkyvyys tuleviin vuosiin on vielä suhteellisen heikko, johtuen lyhyestä tilauskannasta. Arvioimme Teollisten mittausten liiketoiminnan nopeamman kasvun ja paremman kannattavuuden edelleen vetävän yhtiön tuloskasvua. Strategiakauden jatkolle (2021-2023) ennustamme yhtiön jäävän hieman alle yhtiön yli 5 %:n keskimääräisestä tavoitteesta ja pääsevän jo lähelle tavoiteltua liikevoiton yli 12 %:n tasoa vuonna 2022. Tuloskasvuksi muodostuu näin keskimäärin 6 % vuosina 2020-2023”, analyytikko summaa.

Inderes odottaa Vaisalan osingon edelleen kasvavan ja vastaavan vajaan kahden prosentin osinkotuottoa.

Osake on kallis kaikilla mittareilla

Vaisalan kasvu näkyy osakkeen hinnassa. Osake on kivunnut viidessä vuodessa jo yli 160 prosenttia. Kurssinoteerauksen nousu on nostanut osakkeen arvostukertoimia.

”Osakkeen arvostus venynyt entisestään, mutta yliarvostuksen purkavaa ajuria ei ole näköpiirissä”, arvioi Grönqvist.

Analyytikon mukaan matala korkotaso on saanut arviolta sijoittajia hyväksymään matalamman tuottovaatimuksen Vaisalan kaltaiselle defensiivisille laatuyhtiölle, mikä on tukenut arviolta myös Vaisalan kurssinousua.

Vaisalan osakkeen arvostuskerroin on Grönqvistin mielestä kuitenkin noussut jo liian korkeaksi.

”Olemme hyväksyneet ja hyväksymme edelleen Vaisalalle historiallista (P/E 20x) korkeammat 24x P/E-kertoimet. Vuoden 2020 P/E on 30x ja selvästi yli hyväksymämme arvostustasojen. Hyväksymme Vaisalalle edelleen reilun 30 %:n preemion käyttämäämme teknologiayhtiöistä koostuvaan verrokkiryhmään.”

Vaisalan vuoden 2020 EV/EBIT-kerroin on 23x tai peräti noin 40 prosenttia yli verrokkien, analyytikko laskee. Siksi osake haastavasti arvostettu absoluuttisesti ja suhteessa verrokkeihin.

Grönqvistin mukaan näköpiirissä ei kuitenkaan ole selkeätä ajuria purkamaan kovaa yliarvostusta ja Inderes toistaa Vaisalan vähennä-suosituksen.

Inderesin tavoitehinta Vaisalan osakkeelle on 35 euroa, mikä on alle nykyisen kurssinoteerauksen.

Osakesäästötili -  osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa ja löydä osakesäästötilin edut. Saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä sijoitusideoita analyyseistä ja mallisalkuista.

Valitse Nordnet, Suomen suosituin arvopaperivälittäjä

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös