Oma talous

Näin paljon suomalainen omistaa keskimäärin pörssiosakkeita

Suomalainen aikuinen omistaa pörssiosakkeita keskimäärin useiden tuhansien eurojen edestä.

Suomalaiset kotitaloudet omistivat joulukuun 2019 lopussa 39,0 miljardin euron edestä pörssinoteerattuja osakkeita, kertoo Suomen Pankki. Vuoden 2019 aikana kotitalouksien noteeratut osakeomistukset kasvoivat yli kuudella miljardilla eurolla.

Osakeomistusten arvo nousi positiivisen markkinakehityksen myötä 5,7 miljardilla eurolla. Lisäksi kotitaloudet sijoittivat vuoden 2019 aikana nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa uutta pääomaa osakkeisiin.

Yli 90 prosenttia osakesijoituksista kohdistui kotimaisiin yrityksiin.

Huolimatta osakesijoitusten arvonnoususta ja uusista sijoituksista kotitalouksien noteeratut osakeomistukset olivat vuonna 2019 edelleen hieman pienemmät kuin elokuussa 2018 tai toukokuussa 2017, jolloin kotitalouksien omistukset olivat 39,1 miljardia euroa.

Suomen Pankin mukaan suorien osakesijoitusten lisäksi suomalaiset kotitaloudet omistavat epäsuorasti pörssinoteerattuja osakkeita sijoitusrahastosijoitusten kautta. Joulukuun 2019 lopussa kotitalouksilla oli sijoituksia Suomeen rekisteröityihin osakerahastoihin 8,8 miljardin euron edestä.

Osakerahastosijoitukset kasvoivat 1,8 miljardia euroa vuoden 2019 aikana. Kasvua selittää suurimmaksi osaksi osakemarkkinoiden positiivinen markkinakehitys.

Lisäksi kotitaloudet tekivät vuoden 2019 aikana enemmän merkintöjä kuin lunastuksia osakerahastoista, nettomääräisesti 0,2 miljardin euron edestä. Kotitalouksilla on lisäksi epäsuoria osakesijoituksia myös esimerkiksi yhdistelmärahastojen kautta. Merkittävä osa kotitalouksien sijoitusrahastojen kautta syntyvistä epäsuorista osakesijoituksista kohdistuu ulkomaisiin pörssinoteerattuihin osakkeisiin.

Kotitalouksien varoja kanavoituu myös sijoitusrahastoihin ja siten osakkeisiin myös vakuutuslaitosten kanssa tehtyjen sijoitussidonnaisten vakuutussopimusten kautta. Kotitalouksilla oli vuonna 2019 sijoitussidonnaisten vakuutussopimusten kautta arviolta 10 miljardin euron sijoitukset osakerahastoissa ja 0,8 miljardin euron sijoitukset suoraan noteeratuissa osakkeissa.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset siis omistivat vuoden 2019 lopussa pörssiosakkeita, suomeen rekisteröityjä osakerahastoja sekä vakuutussopimusten kautta yhteensä noin 58,6 miljardin euron edestä.

Entäpä kuinka paljon tuo potti on henkeä kohden?

Suomessa oli vuoden 2018 lopussa noin 4,6 miljoonaa vähintään 15-vuotiasta kansalaista. Näin ollen aikuisväestö omistaa keskimäärin yli 12 600 euron edestä osakkeita joko suoraan, rahastojen kautta tai vakuutussopimusten kautta.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  15.2.2020 at 17:10

  ”aikuisväestö omistaa keskimäärin yli 12 600 euron edestä osakkeita”

  Tätä tietoa hallitus varmaankin käytti kun asetti OST:lle rajaksi kriitikoiden mielestä liian alhaiset 50 000 euroa. Sehän on kuitenkin melkein neljä kertaa niin paljon kuin keskimääräinen omistus.

  ”..joko suoraan, rahastojen kautta tai vakuutussopimusten kautta.”

  Jos vakuutussopparienkin tiedot eli vak yhtiöiden tase-erittelyt on Suomen Pankilla, ne on kai sitten myös verottajalla. Aikanaan ja edelleenkin noita kapitalisaatiosopimuksia mainostettiin juuri sillä argumentilla, etteivät verottaja ja Kela niitä näe kun ne on vakuutusyhtiön taseessa eikä vakuutetun.

 2. Ilmarinen

  17.2.2020 at 07:27

  Miksi raja on vedetty 15 vuoteen? Omassa taloudessa rahastoja omistavista 50% osuu tuon rajan alle. Vääristää kovasti tilaston luotettavuutta. Aika moni säästää lapsilleen jo syntymästä asti.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös