Makrotalous

Karu varoitus USA:n velkaantumisesta – budjettialijäämän taso on kestämätön

Lähde: USA:n kongressin budjettivirasto CBO.

Yhdysvaltojen liittovaltion velkavuoren kasvu tulee kiihtymään tulevina vuosina nykymenolla.

Vaalikampanjassaan vuonna 2016 Donald Trump lupasi katkaista velkaantumiskehityksen. Näin ei tule tapahtumaan.

Yhdysvaltojen liittovaltion budjettialijäämä oli tammikuussa 32,6 miljardia dollaria, kertoo maan valtiovarainministeriö. Alijäämä oli moninkertaisesti suurempi kuin vuotta aiemmin, jolloin se oli yhdeksän miljardia dollaria.

Liittovaltion menot olivat tammikuussa lähes 405 miljardia dollaria, kun tulot jäivät 372 miljardiin. Koko budjettikaudella budjettivaje on paisunut lähes 390 miljardiin dollariin edellisen budjettikauden vastaavan ajankohdan 375 miljardista.

Kongressin budjettivirasto CBO ennustaa budjettivajeen nousevan vuosittain jopa yhteen biljoonaan dollariin eli 1000 miljardiin seuraavalla vuosikymmenellä.

Kuluvan vuosikymmenen lopussa USA:n velkataakka tulee nousemaan 98 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta, CBO ennustaa.

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell on vaatinut maan lainsäätäjiä viemään budjettialijäämä kestävämmälle tasolle. Powellin mukaan liittovaltion pitäisi pystyä paremmin varautumaan seuraavaan taantumaan. Taantumassa julkiset menot yleensä nousevat automaattisesti.

Yhdysvaltojen liittovaltion velka on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana rajusti suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Ronald Reaganin aloittaessa Yhdysvaltojen presidenttinä vuonna 1980, maalla oli velkaa 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sen jälkeen on velkataakka paisunut, ja vuonna 2018 velan määrä on ylittänyt 20 biljoonan eli 20 000 miljardin dollarin rajapyykin. Suhteessa bkt:een velkaa on jo selvästi yli 100 prosenttia.

Syyllinen velan paisumiseen löytyy molemmista maan pääpuolueista, republikaaneista ja demokraateista. Molemmat puolueet ovat tuhlanneet veronmaksajien rahoja sotiin, veroalennuksiin ja julkisiin elvytyspaketteihin.

Vuodesta 1980 tähän päivään Yhdysvaltojen kippareina on ollut kuusi presidenttiä. Näistä ainoastaan Bill Clintonin presidenttikaudella liittovaltion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on laskenut. Muut presidentit ovat jatkaneet Ronald Reaganin viittoittamalla törsäilylinjalla.

Sijoittajia budjettialijäämä tai velan kasvu ei näytä huolettavan, sillä USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on ollut laskutrendissä lokakuusta 2018 lähtien. tällä hetkellä pitkä korko on alle 1,6 prosentissa, kun se alle 1,5 vuotta sitten kävi yli 3,2 prosentissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös