Oma talous

Verottajan käytännön vinkit – näin veroilmoitus tarkistetaan ja täydennetään OmaVerossa

Verottaja kertoo vinkit, joiden avulla on helppo tarkistaa ja täydentää veroilmoitus netissä.

OmaVero on Verohallinnon sähköinen asiointipalvelu, jossa veronmaksaja voi esimerkiksi tilata verokortin tai hakea ennakkoveroa, antaa henkilökohtaisen sekä yrityksen veroilmoituksen maksaa veroja.

OmaVerossa on siis mahdollista hoitaa kaikki yleisimmät veroasiat. Veroasioiden hoitaminen sen kautta on huomattavasti kätevämpää kuin paperiversioiden avulla asioiminen.

Suurimmalla osalla tiedot esitäytetyllä veroilmoituksella ovat jo valmiiksi oikein, mutta veroilmoitus on kuitenkin aina syytä tarkistaa. Määräpäivät ovat toukokuussa ja niitä on tänä vuonna kolme.

Jos veroilmoitukseen on täydennettävää tai korjattavaa, täydennykset tulee tehdä viimeistään 5.5., 12.5. tai 19.5. Henkilökohtaisen määräpäivänsä veronmaksaja näkee omalta veroilmoitukselta ja OmaVerosta.

Esitäytetyltä veroilmoitukselta on syytä tarkistaa, että omat tulotiedot ja vähennykset ovat oikein. Jos tiedoissa on korjattavaa tai täydennettävää, täydennykset kannattaa tehdä kätevästi nettissä OmaVero-palvelussa.

Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta rohkaisee suomalaisia ottamaan OmaVeron käyttöön veroilmoituksensa tarkistamisessa ja täydentämisessä.

”Valtaosa suomalaisista hoitaa pankkiasiansakin nykyisin itse verkkopankeissa. OmaVerossa toimiminen ei ole sen vaikeampaa. Palvelu ohjaa käyttäjäänsä eikä siellä voi tehdä mitään peruuttamatonta”, Hietamäki sanoo.

Hänen mukaansa tyypillinen hankaluus veroilmoituksen tekemisessä on se, että tarvittavia tietoja ei ole valmiina esillä. Veronmaksaja voi täydentää veroilmoitustaan sitten OmaVerossa tai paperilla, niin kannattaa varata tarvittavat tiedot valmiiksi esiin. Siten ilmoittaminen sujuu jouhevasti, Hietamäki suosittelee.

Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on helppo tapa ottaa OmaVero haltuun, sillä suurimman osan suomalaisista ei tarvitse tehdä omille tiedoilleen mitään.

Verohallinto on laatinut yksinkertaiset ohjeet veroilmoituksen tarkistamista ja täydentämistä silmällä pitäen.

Verohallinnon vinkit veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen

 1. Varmista, että käytössäsi on pöytäkone tai kannettava tietokone, jossa on toimiva internet-yhteys
  • Käytä jotakin yleisimmistä selainohjelmista (Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome tai Safari) ja varmista, että sinulla on käytössäsi uusin versio
  • Salli selaimessasi evästeiden ja ponnahdusikkunoiden käyttö
 2. Varaa valmiiksi tarvittavat tiedot
  • Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi palkkakuitit, kotitalousvähennykseen oikeuttavat laskut tai vuokratuloihin liittyvien tulojen ja kulujen tiedot. Myös tiedot mahdollisten työmatkakustannusten vähentämiseksi kannattaa jo valmiiksi varata tiedot esille
 3. Ota esiin henkilökohtaiset pankkitunnuksesi, sähköinen henkilökortti tai mobiilivarmenne. OmaVerossa käytetään niin sanottua vahvaa tunnistautumista, johon tarvitaan jotain noista tunnisteista.
 4. Kirjaudu OmaVeroon osoitteessa vero.fi/omavero tai klikkaa kirjautumisnappia vero.fi-etusivulla.
 5. Löydät oman esitäytetyn veroilmoituksesi OmaVeron etusivun Huomioitavaa-kohdasta. Esitäytettyjen tietojen oikeellisuus on syytä tarkistaa.
 6. Jos tiedoissa ei ole täydennettävää, ei tarvitse tehdä mitään.
 7. Jos tiedoissa on täydennettävää, tutustu Verohallinnon kuvallisiin OmaVero-ohjeisiin tai katso perusasioihin perehdyttävä verkkoseminaari.
 8. Täydennä tarvittavat tiedot. Keskeneräisen ilmoituksen voi tallentaa tai tarvittaessa täydentää tai lähettää tietoja useamman kerran painamalla lähetä-painiketta. Uusia tietoja voi lähettämisen jälkeenkin lisätä veroilmoituksen määräpäivään asti. Määräpäivä löytyy sekä paperisesta veroilmoituksesta että OmaVerosta.

OmaVeroon pääsee tästä: OmaVeroon kirjautuminen

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös