Indikaattorit

Sijoittajien tunnelmat ovat kohentumassa

Sijoittajien keskuudessa alkaa palata usko siihen, että USA:n taloudessa voitaisiin saada pyörät pian jälleen pyörimään.

SP 500 Nasdaq osakekurssit sijoittaminen pörssi USA

Tunnelmat olivat eilen katossa osakemarkkinoilla rapakon takana. Yhdysvalloissa S&P 500 –indeksi nousi yli 3,4 prosenttia ja Nasdaq lähes 2,6 prosenttia. Pörsseissä on tällä ja viime viikolla ollut jo useita nousupäiviä ja viikon ajan jenkkipörssien kurssinousu hätyyttelee jo kymmentä prosenttia.

Toisaalta kurssien sahailu on edelleen voimakasta, ja viime viikkoina on ollut myös useita rajuja kurssilaskupäiviä.

Sijoittajilla on silti parikin syytä orastavaan optimismiin koronapainajaisten jälkeen.

Ensinnäkin koronavirustartuntojen leviämisessä alkaa tulla vähitellen tulla huippu vastaan. Tähän mennessä Yhdysvalloissa eniten uusia tartuntoja on rekisteröity viime lauantaina, yli 34 000. Sen jälkeen päivittäisten tapausten määrät eivät ole enää nousseet. Tosin kuolleisuusluvut nousivat keskiviikkona ja torstaina uudelle tasolle, mutta tartuntojen kasvun pysähtyminen luo silti optimismia.

Myös Euroopassa tähän asti pahimman koronasta kärsineessä Italiassa ovat uusien tartuntojen määrät olleet laskussa jo maaliskuun 21. päivästä lähtien.

Toinen markkinoita ilahduttanut seikka oli USA:n keskuspankki Fedin maaliskuun puolessa välissä pidetyn kokouksen pöytäkirjojen julkistaminen. Tuossa kokouksessa Fedin avomarkkinakomitea päätti kokouksessaan leikata ohjauskorkoa. Nyt julkistetut pöytäkirjat paljastavat, että keskuspankki aikoo pitää koron matalalla myös lähitulevaisuudessa.

Sijoittajien tunnelmien kohoamisesta kertoo myös CNN-uutiskanavan ylläpitämän Fear & Greed –indeksin kohoaminen pohjalukemista. Indeksi voi saada arvon väliltä 0 – 100, jossa 0 kuvaa äärimmäistä pelkoa ja 100 äärimmäistä ahneutta sijoittajien keskuudessa.

Nyt indeksin arvon on noussut tasolle 33, kun se kävi koronakriisin aikana syvimmillään vain pisteluvussa 3 kuukausi sitten.

Myöskään sijoittajien pelkokertoimena tunnettu VIX-indeksi ei ole enää hätyytellyt maaliskuun 19. päivänä saavuttamaansa ennätystä. Tuolloin markkinoiden odotettua volatiliteettia kuvaava VIX kävi lähes 80 pisteessä, kun se nyt on vajaassa 43 pisteessä.

Mollivoittoista talousdataa on silti lähiaikoina tulossa, vaikka koronatartuntojen määrä lähtisikin laskuun. Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs arvioi, että liiketoiminta tiettyjen sektoreiden osalta on pysähtynyt käytännössä kokonaan, mistä johtuen tämä vuoden 2020 toinen kvartaali tulee olemaan täynnä huonoa talousdataa.

Sijoittajille se ei tule olemaan kuitenkaan mikään yllätys.

”Hyvä uutinen sijoittajille onkin, että riskimarkkinat osaavat katsoa sen verran eteenpäin, että talouden äärimmäinen heikkous lyhyellä aikavälillä tiedetään melko hyvin jo. Toisin sanoen, huonojen talouslukujen ei pitäisi olla iso yllätys, mutta merkittävän huonojen lukujen vaikutus voi olla negatiivinen”, Fagernäs toteaa.

Korjaus: Artikkelissa väitettiin virheellisesti, että koronatartunnat olisivat lähteneet laskuun marraskuussa. Tartunnat lähtivät tietenkin laskuun vasta maaliskuussa. Virhe korjattu 9.4. klo 17.00.

Kommentoi
Ylös
>