Asunnot ja kiinteistöt

Näin vuokratulot ilmoitetaan veroilmoituksella – lue verottajan vinkit

Asunnon tai muun omaisuuden vuokraamisesta saadut tulot ovat veronlaista tuloa ja siksi ne tulee ilmoittaa veroilmoituksella.

Myös lyhytaikaista vuokraus tai eri alustojen, kuten Airbnb:n, kautta saatua vuokratulo on veronalaista tuloa, Verohallinto muistuttaa.

Myös muun kuin asunnon vuokrauksesta saadut tulot, esimerkiksi asuntovaunun, varastotilan tai peräkärryn vuokratulot, tulee ilmoittaa veroilmoituksella.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Teppo Noopila kertoo, että Verohallinto seuraa ja valvoo verkkopalveluiden kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan ilmoitustietoja.

”Saamme tietoja vuokraustoiminnasta myös sivullisilmoittajilta ja hyödynnämme niitä valvonnassamme. Havaintojemme mukaan uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein ilmoituspuutteissa kysymys on siitä, ettei vuokraaja tiedä, mitä kaikkea hänen kuuluu ilmoittaa”, Noopila toteaa.

Veroilmoituksen tarkistamista ja vuokratuloilla täydentämistä varten verottaja on laatinut alla olevan viiden kohdan ohjeen.

Vuokratulotiedot valmiiksi esille
Vuokratulot ilmoitetaan huoneisto- tai kiinteistökohtaisesti. Jos vuokranantajalla on paljon vuokrattavia huoneistoja, tiedot pitää ilmoittaa jokaisesta kohteesta erikseen.

Tarvitset kustakin vuokrakohteesta tarvitaan seuraavat tiedot:

  • taloyhtiön / kiinteistön nimi ja y-tunnus
  • vuokralaisen tiedot. Jos kohteessa on ollut useita lyhytaikaisia vuokralaisia, merkitse ”Nimi”-sarakkeeseen teksti ”Useita vuokralaisia”
  • vuokra-aika
  • saadut tulot
  • tiedot vuokratoiminnan kuluista

Vain veroilmoituksella kysytyt tiedot tulee ilmoittaa
Veroilmoitukselle ei liitetä kuitteja tai muita tositteita. Ne tulee kuitenkin säilyttää siltä varalta, että verottaja pyytää niitä tarvittaessa. Vuokratuloihin liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Vähennä verotuksessa vuokraustoimintaan liittyvät kulut
Vuokranantaja voi vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut. Näitä ovat muun muassa vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, kuten

  • esimerkiksi Airbnb- tai muulle välittäjälle maksettu palkkio
  • osa asunnon kiinteistä kustannuksista (esim. hoitovastike), niiltä osin, kun se kohdistuu vuokra-ajalle

Ilmoita OmaVerossa
Lähetä täydennetyt tiedot mieluiten sähköisesti OmaVerossa viimeistään määräpäivänä. Määräpäiviä on tänä vuonna kolme: 5.5., 12.5. ja 19.5. Oman määräpäiväsi näet esitäytetyltä veroilmoitukseltasi ja OmaVerosta.

Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin
Jos vuokranantaja on asunut omistamassaan asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, sen voi myydä sen verovapaasti. Koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee kuitenkin asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.  

Lisätietoja vuokratuloista ja niiden veroista löytyy täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös