Talouden trendit

Euroopan keskuspankki haluaa digitaalisen valuutan kuluttajamarkkinoille

Sekä EU että Kiina suunnittelevat omaa digivaluuttaa.

Euroopan keskuspankki EKP pohtii, miltä kuluttajille suunnattu digitaalinen euro saattaisi näyttää, kertoo Euroopan keskuspankin hallituksen jäsen Yves Mersch. Aiheesta kertoi Suomessa Bittiraha-sivustolla kryptovaluuttoihin perehtynyt toimittaja Jiri Keronen.

Kuluttajille suunnattu digieuro on tällä hetkellä keskuspankin digivaluuttaprojektien tärkein prioriteetti.

”Keskuspankkien digitaalinen valuutta, joka olisi rajoitettu vain tiettyjen instituutioiden ja tahojen käyttöön, olisi lähinnä normaalia bisnestä. Sen sijaan kuluttajille suunnattu digivaluutta voisi muuttaa pelin sääntöjä merkittävästi,” Mersch toteaa.

Digieuro voitaisiin rakentaa Merschin mukaan hajautetun kirjanpidon varaan ilman keskitettyjä toimijoita. Hän ei kuitenkaan maininnut lohkoketjua, vaikka lohkoketju onkin kaikista hajautetun kirjanpidon ideoista parhaiten toimiva, Keronen toteaa.

Merschin mukaan digitaalinen euro saattaisi kuitenkin aiheuttaa uhkia kansalaisten taloudelliselle yksityisyydelle, koska digirahan seuraaminen on paljon helpompaa kuin käteisen. EKP tutkiikin tällä hetkellä digivaluuttaan liittyviä juridisia kysymyksiä.

EKP on miettinyt jo vuosia, miten potentiaalinen digieuro voitaisiin toteuttaa euroalueella. Kerosen mukaan mitään konkreettisia päivämääriä ei kuitenkaan vielä ole tullut, vaikkakin Facebookin Libra-valuutan kehittely onkin patistanut myös EKP:tä nopeampaan toimintaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime vuonna, että mikäli suuret kuluttajajoukot omaksuvat digivaluutat, saattavat perinteiset valuutat joutua tiukkaan kilpailutilanteeseen, jossa niiden voitosta ei ole varmuutta. 

Vaatimukset Euroopan omasta julkisesta digirahasta saivat vauhtia Facebookin omasta libra-hankkeesta ja Kiinan esittämistä omista digirahaan liittyvistä projekteista.

EU yllytti viime vuoden lopulla Euroopan keskuspankkia kehittämään yhteisölle omaa kryptovaluuttaa sekä luomaan säännöt tulevaisuuden digitaalisille rahamarkkinoille, joilla toimii monia eri kryptovaluuttoja.

Kiinalla on käynnissä valtiollinen dcep (digital currency electronic payment) -hanke. Hanke tukeutuu pitkälti lohkoketjuteknologiaan eli siitä tulee samankaltainen bitcoinin sekä Facebookin ajaman oman kryptorahan libran kanssa.

Kiina toteuttaa Dcep-hankkeen siten, että ensin Kiinan keskuspankki toimittaa kryptovaluuttaa liikepankeille, jotka sitten myyvät sitä suurelle yleisölle.

Katso tästä Yves Merschin kommentit EKP:n digivaluuttasuunnitelmista.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi
Ylös
>