Talouden trendit

IMF: Digivaluutat saattavat syrjäyttää perinteisen fiat-rahan

Kansainvälisen valuuttarahaston tuoreen raportin mukaan digivaluutat saattavat tulevaisuudessa syrjäyttää perinteisen valuutan.

IMF:n raportissa arvioidaan, että mikäli suuret kuluttajajoukot omaksuvat digivaluutat, saattavat perinteiset valuutat joutua tiukkaan kilpailutilanteeseen, jossa niiden voitosta ei ole varmuutta. Suomessa aiheesta kertoo kryptovaluuttoihin erikoistunut toimittaja Jiri Keronen Bittiraha.fi-sivustolla.

”Digitaalinen raha sen eri muodoissa on kasvavissa määrin löytänyt tiensä kuluttajien lompakkoihin sekä päättäjien mieliin. Käteinen ja pankkitalletukset taistelevat niin kutsutun elektronisen rahan kanssa,” raportissa todetaan.

Raportti ei kuitenkaan keskity pelkästään bitcoiniin tai muihin perinteisiin kryptovaluuttoihin. Se keskittyy ensisijaisesti ”stable coineihin”, eli digivaluuttoihin, joiden arvo on sidottu yhteen tai useampaan fiat-valuuttaan. Tällaisten valuuttojen käyttäminen saattaa kirjoittajien mukaan olla kuluttajalle mieluisampaa ja helpompaa kuin perinteiset tavat siirtää rahaa.

Yksi tällainen fiat-valuuttaan sidottu digivaluutta on Facebookin vastikään lanseeraama Libra. Facebook julkisti kesäkuussa suunnitelmia omasta kryptovaluutastaan, jonka tarkoituksena on haastaa pankkimaksaminen.

Libran arvo tullaan sitomaan valuuttakoriin, johon kootaan useita vakaimpia fiat-valuuttoja. Tarkoituksena on tehdä librasta arvoltaan vakaa valuutta, jonka arvonmuutokset fiat-rahaan verrattuna pysyy maltillisena. Tässä suhteessa libra eroaa selvästi esimerkiksi bitcoinista, jonka arvo verrattuna esimerkiksi dollariin on vaihdellut rajusti.

Libra on tarkoitus sisällyttää Facebookin sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebook Messengeriin, Instagrammiin ja WhatsAppiin, kertoo Bittiraha-sivusto. Libran luomiseksi Facebook perusti tämän vuoden toukokuussa Sveitsiin Libra Networks LLC nimisen yhtiön.

IMF uskoo, että tulevaisuudessa keskuspankeilla tulee olemaan entistä suurempi merkitys näiden valuuttojen sääntelyssä ja valvomisessa. Raportissa pohditaan, voitaisiinko digitaalisen rahan tarjoajille antaa tietyin edellytyksin mahdollisuus toimia keskuspankkien kanssa yhteistyössä.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös