Makrotalous

Ekonomisti varoittaa: Suomen talouskasvu on hyytymässä

Lähde: Tilastokeskus.

Danske Bankin ekonomisti kiinnittää huomiota tuoreisiin kansantalouden tuotantotilastoihin ja vähittäiskaupan lukuihin.

Tilastokeskuksen julkistamien tuoreiden kansantalouden tuotantotilastojen mukaan Suomen työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 2019 vain 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta.

Työpäiväkorjattuna alkutuotanto laski noin neljä prosenttia, jalostus kasvoi hieman alle prosentin sekä palvelut noin prosentin vuoden 2018 toukokuusta.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi tuotantolukuja tuoreeltaan. Danske Bankin tiedotteessa hän toteaa, että luvut kertovat talouskasvun jäävän tänä vuonna selvästi kolmea edellisvuotta heikommaksi.

”Kansainvälisen kaupan viileys heijastuu Suomen ulkomaankauppaan, eivätkä investoinnitkaan nouse entiseen malliin”, Kuoppamäki toteaa.

Kuitenkin totitalouksien melko hyvä rahatilanne tukee edelleen palveluiden kysyntää, mutta vähittäiskaupan luvutkin ovat ekonomistin mukaan viime aikoina olleen heikonlaisia.

Tilastokeskus kertoi alkuviikosta, että kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski toukokuussa 0,7 prosenttia vuoden 2018 toukokuuhun verrattuna. Selvästi heikointa kehitys oli autokaupassa, kun puolestaan tukku- ja vähittäiskaupassa liikevaihdon vuosimuutokset jäivät nollan tuntumaan. Työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, väheni toukokuussa yhteensä 1,6 prosenttia.

Kuoppamäki pitää ajankuvaan sopivana merkkinä sitä, että aikaisempien kuukausien lukuja on tarkennettu pääasiassa alaspäin, mikä viittaa aiemmin laskettua heikompiin lukuihin pienemmistä yrityksistä. Nousukauden käynnistyessähän Tilastokeskus tarkisti lukuja voittopuolisesti ylöspäin, kun tiedot pienemmistä yrityksistä kertoivatkin pirteämmästä kasvusta.

Talousluvut ovat kokonaisuutena heikentyneet, mutta taantumasta ei voida vielä puhua, Kuoppamäki linjaa.

Heikompi taloustilanne näkyy hänen mukaansa myös työmarkkinoilla, missä työllisyyden kohentuminen ei ole jatkunut entiseen malliin. Tilastokeskuksen työllisyystilastot osoittavat, että työllisyysasteen trendikasvu on selvästi hidastunut viime kuukausina. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,6 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,6 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös