KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Nettihuijareilta suojautuminen ei ole vaikeaa – noudata näitä ohjeita

Käytätkö tietokonettasi kahvilan avoimessa netissä? Lataatko usein kännykällesi hauskoja ilmaisohjelmia? Tuppaako tietokoneen päivitys joskus unohtumaan? Jos vastauksesi on kyllä, saatat olla vaarassa joutua nettirikollisen uhriksi. Onneksi uhat voi välttää muutamalla yksinkertaisella keinolla.

Käytämme tätä nykyä internetiä lähes kaikkien asioiden hoitamiseen. Verkossa maksetaan laskuja, tehdään työasioita sekä hoidetaan sosiaaliset kontaktit. On siis selvää, että tietokoneelta ja kännykältä löytyy valtava määrä henkilökohtaisia tietojamme: salasanoja, valokuvia ja tekstiä.

Yllättävän moni netin käyttäjä erehtyy luulemaan, että nykypäivänä kaikki laitteet osaavat suojautua automaattisesti viruksilta ja haittaohjelmilta – huomauttaahan esimerkiksi selain, jos verkkosivu on suojaamaton tai epäilyttävä, ja lisäksi monet sähköpostiohjelmat varoittavat riskialttiista lähettäjästä.

Totuus ei ikävä kyllä ole näin auvoisa. Nettihuijaajan uhriksi on yllättävän helppo joutua, ja pahimmillaan lopputuloksena voi olla identiteettivarkaus tai kiristysyritys. Jos haluat suojella itseäsi verkossa vaanivilta uhilta, opettele noudattamaan muutamia turvallisuutta parantavia sääntöjä.

Rakenna ympärillesi suojamuuri laadukkaalla VPN-palvelulla

VPN eli Virtual Private Network tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa. VPN-yhteyttä käyttämällä pystyt salaamaan nettiyhteytesi, sillä palvelu muodostaa koneesi ja verkkovierailun kohteen välille eräänlaisen tunnelin. Tunnelissa kulkeva tieto on salassa kaikilta ulkopuolisilta.

VPN suojaa käyttäjäänsä tehokkaasti monenlaisilta eri riskeiltä. Sen avulla voi esimerkiksi käyttää huoletta avoimia WiFi-verkkoja, joihin moni turvautuu erityisesti lomamatkoilla.

Ilman VPN:ää avoimet verkot ovat riskialttiita, sillä samaan verkkoon loggautunut hakkeri pystyy melko helposti näkemään kaikki muiden verkossa olijoiden toimet. Jos esimerkiksi maksat laskuja nettipankissa tai kirjaudut sähköpostiisi, saatat tulla antaneeksi niiden tunnukset nettirikollisten käsiin.

Älä kuitenkaan hanki itsellesi mitä tahansa VPN-palvelua. Monet ilmaiset VPN:t toimivat puutteellisesti, ja osa saattaa jopa kerätä ja myydä tietojasi niiden suojaamisen sijasta. Laadukas VPN suojaa tietosi tehokkaasti, ja lisäksi voit sen avulla kiertää ärsyttävät suoratoistopalveluiden maaestot.

Ole hereillä asentaessasi uusia ohjelmia

Kaikki haittaohjelmat eivät sujahda koneelle vaivihkaa esimerkiksi saastuneelta nettisivulta, vaan yllättävän usein käyttäjä on asentanut ne laitteelleen aivan itse. Esimerkiksi moni kännykkään ladattava hassu hupiohjelma on pohjimmiltaan tehty vakoilutarkoituksessa.

Hälytyskellojen täytyisi soida esimerkiksi silloin, jos kuvan muokkaamiseen tarkoitettu ohjelma pyytää lupaa käyttää yhteystietojasi tai muuta laitteelle tallennettua dataa. Saattaa olla, että luvan antamisen jälkeen ystäviesi ja työtovereidesi sähköposti täyttyy valuuttakauppa-mainoksista tai linkeistä aikuisviihdesivustoille.

Netistä ladattavan ohjelman mukana voi tulla myös virus, joka saattaa pahimmillaan vahingoittaa tietokonetta sekä käyttöjärjestelmää. Saatat epähuomiossa päästää viruksen valloilleen myös avatessasi sähköpostin liitetiedostoa tai tuntemattomalta lähettäjältä tulleen pikaviestin. Joskus virus pesii ilmoituksessa, joka kertoo koneesi saastuneen. Kun klikkaat ”virustorjuntailmoitusta”, se asentaakin koneellesi viruksen.

Koneen saastumista voi epäillä, jos laite tai verkkoyhteytesi tuntuu äkkiä hidastuneen. Asian voi todeta tekemällä nopeustestin tai tarkastelemalla laitteen datan käyttöä asetuksista.

Muista päivitykset ja terve epäluulo

Hakkerit ja nettirikolliset käyttävät usein hyväkseen selaimesta, ohjelmistosta tai käyttöjärjestelmästä löytyviä tietoturva-aukkoja. Ongelmakohtia korjataan päivityksillä, mutta ne eivät voi asentua koneellesi itsestään. Muista siis tarkistaa päivitykset säännöllisesti ja antaa koneen ruksuttaa ne heti paikoilleen – silläkin uhalla, että joudut odottamaan muutaman minuutin päästäksesi jälleen sosiaalisen median tai lempisarjasi kimppuun.

Älä koskaan avaa tuntemattomilta ihmisiltä tulleita liitetiedostoja tai linkkejä. Jos viesti vaikuttaa tulleen viranomaiselta tai esimerkiksi pankilta, varmistu aina linkkien verkko-osoitteesta viemällä kursori linkin päälle. Muista, että viranomaiset eivät lähetä postia ilmaisista sähköpostipalveluista.

Kannattaa myös käyttää tervettä järkeä nettiasioinnissa. Älä jaa yleisesti tietoa esimerkiksi syntymäajastasi, vaan täytä verkkolomakkeisiin vaikkapa vain oikea vuosi ja väärä päivä. Oikeaa nimeäkään ei kannata tallentaa joka ikiselle eteen tulevalle sivustolle. Pidä myös jäitä hatussa Facebookin päivityksissä – yksityisimmät asiat kannattaa jakaa vain omalle lähipiirille.

1 kommentti

1 kommentti

  1. VPNpalvelut

    5.12.2020 at 11:27

    VPN-palvelut tekee verkon käytöstä asteen turvallisempaa, mutta ne ei pelasta kaikilta uhilta joita verkossa vaanii. Hyvän VPN-palvelun lisäksi jokaisen netin käyttäjän on syytä pitää myös huolta siitä, että oma tietoturva on myös kunnossa: virustorjunta ajan tasalla, yksilölliset ja vahvat salasanat kaikkiin palveluihin sekä terve maalaisjärki verkossa liikkuessa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös