Indikaattorit

Pankin talousennuste: Suomen talous sukeltaa selvästi Ruotsia rajummin

SEB-pankin tuoreen talousennusteen mukaan Suomen työttömyysluvut nousevat tasolle, jota ei ole nähty sitten 90-luvun laman.

Pankin ennusteen mukaan Ruotsin lievempien sulkutoimien takia talouden supistuminen on pienempi muihin Pohjoismaihin verrattuna. Silti Ruotsin ennustettu 6,5 prosentin lasku BKT:n osalta on nykyajan suurin.

Pankin arvion mukaan Ruotsin BKT:n pudotus on pahimmillaan hetkellisesti 20 prosenttia, kun esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa vastaava luku on 30-35 prosenttia.

Suomessa puolestaan talouden laskusuhdanne alkoi jo viime vuoden lopulla, SEB kertoo. Laajojen sulkutoimien vaikutusten myötä Suomen BKT putoaa 9 prosenttia tänä vuonna – siis selvästi Ruotsia enemmän.

Norjan talouden pankki ennustaa supistuvan 7,4 prosenttia ja Tanskan 10 prosenttia.

Tiukkojen rajoitusten takia Suomen talous sukeltaa yli 15 prosenttia kuluvan vuoden ensimmäisellä ja toisella kvartaalilla. Suomen taantuma tulee olemaan lähes yhtä suuri kuin finanssikriisin aikaan vuosina 2008-2009, mutta pienempi kuin 1990-luvun laman aikaan, jolloin BKT putosi 13 prosenttia.

SEB:n mukaan ero aiempiin kriiseihin on se, että silloin lasku tapahtui 6-11 kuukauden aikana, nyt muutamassa kuukaudessa.

Suomen työttömyys puolestaan nousee 13-14 prosenttiin kuluvan vuoden lopulla verrattuna 1990-luvun laman 17,5 prosenttiin ja finanssikriisin 9 prosenttiin.

Pankin mukaan Suomi tulee tarvitsemaan lisää elvytystä, jotta talous saadaan kunnolla käyntiin ja toipuminen voi kunnolla alkaa kuluvan vuoden kolmannella kvartaalilla.

Finanssikriisin jälkeen Suomen talous kärsi pitkään toistuvista pettymyksistä ja ”mini-taantumista”. SEB:n mukaan pelkona on, että tämä voi toistua myös tällä kertaa, esimerkiksi euron vahvasta kurssista johtuvan heikentyneen kilpailukyvyn seurauksena.

Suomen talous elpyy kuitenkin ensi vuonna, jolloin SEB odottaa bkt:n kasvavan 5 prosenttia. Tällöin kuitenkin Suomen BKT:n taso olisi tasan 7 prosenttia alempana, kuin SEB:n edellisessä talousennusteessa.

SEB:n Nordic Outlook -raportti löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös