Asunnot ja kiinteistöt

Myönnetyt rakennusluvat romahtivat alkuvuonna lähes neljänneksellä

Erityisen rajusti romahti julkisen palvelurakentamisen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 6,9 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 23,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 21,1 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä 25,0 prosenttia. Eniten väheni julkiseen palvelurakentamiseen myönnetty kuutiomäärä, 49,9 prosenttia. Ainoastaan liike- ja toimistorakentamisen kuutiomäärä oli suurempi kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen tammi-maaliskuun aikana 2,0 miljoonaa kuutiometriä, vastaava määrä vuotta aiemmin oli 2,6 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni ensimmäisellä neljänneksellä 35,2 prosenttia. Pientalojen kuutiomäärä puolestaan kasvoi 3,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin ensimmäisellä neljänneksellä kaikkiaan 6 605 asunnolle, määrä väheni 24,2 prosenttia vuodentakaisesta. Edellisen vuoden vastaavan ajankohdan määrä oli 8 709 asuntoa. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä aloitettiin kaikkiaan 9 887 asunnon rakentaminen, kasvua oli 42,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni tammi-maaliskuun aikana 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan asuinrakentamisen volyymi väheni 6,9 prosenttia, sen sijaan muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 3,8 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 29,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 31,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös