Makrotalous

Maailmanpankki arvioi globaalin talouskasvun supistuvan kuluvana vuonna 5,2 prosenttia

Kehittyvien maiden kasvu uhkaa kääntyä negatiiviseksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1960.

Maailmanpankki julkaisi puolivuosittain ilmestyvän globaalia taloutta käsittelevän raporttinsa maanantaina 8. kesäkuuta. Sen mukaan kuluvan vuoden kasvulukemat jäävät poikkeuksellisen heikoiksi koronakriisin vuoksi. Maailmanpankin ennustama 5,2 prosentin bruttokansantuotteen supistuminen tarkoittaisi toteutuessaan huonointa lukemaa toisen maailmansodan jälkeen.

Länsimaiden talouskasvun maailmanpankki odottaa hidastuvan kaiken kaikkiaan 7 prosenttia ja euroalueen 9,1 prosenttia vuonna 2020. Kehittyvien maiden osalta arvio on hieman parempi, mutta silti heikoin sitten vuoden 1960. Kehittyvien maiden bruttokansantuotteen osalta arvio on -2,5 prosenttia tänä vuonna.

Edellisen kerran maailmanpankki arvioi globaalia talouskehitystä tammikuussa. Silloin ennuste kuluvan vuoden talouskasvulle oli 2,5 prosenttia.

Yksittäisistä alueista maailmanpankki arvioi eniten kärsivien joukossa olevan maat, joilla on rajallinen terveydenhuollon kapasiteetti, globaalit jakelukanavat, riippuvuus ulkomaisesta rahoituksesta sekä kansainvälisestä kaupasta, viennistä ja turismista.

Ensi vuoden 2021 osalta maailmanpankin ennuste näyttää valoisammalta, sillä arvio tulevalle vuodelle on 4,2 prosentin talouskasvu globaalisti.

Maailmanpankki esitti raportissaan myös kaksi mahdollista skenaariota tulevan kehityksen osalta. Ensimmäisessä skenaariossa koronavirus aiheuttaa odotettua kauemmin ongelmia. Sen vuoksi liikkuvuusrajoituksia saatettaisiin ottaa käyttöön uudelleen. Kyseisen skenaarion toteutuessa maailman talous supistuisi 8 prosenttia tänä vuonna.

Toisen skenaarion mukaan koronavirus ei enää aiheuttaisi merkittäviä ongelmia, joten liikkuvuusrajoitukset voidaan purkaa jo lähiaikoina. Tämä skenaario olisi talouskasvun kannalta selvästi parempi, mutta johtaisi silti neljän prosentin bruttokansantuotteen laskuun kuluvana vuonna. Vertailun vuoksi finanssikriisin aikana vuonna 2009 globaali talouskasvu hidastui kaksi prosenttia.

Maailmanpankin arvio on linjassa kansainvälisen valuuttarahaston huhtikuussa laatimaan maailman talouden näkymiä koskevaan raporttiin, jonka mukaan talouskasvu tulee olemaan niin ikään tänä vuonna heikointa sitten toisen maailmansodan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös