Indikaattorit

IMF:n synkkä ennuste tälle vuodelle – tulossa pahin taloustaantuma sitten toisen maailmansodan

Kansainvälinen valuuttarahasto korjasi aiempaa maailmantalouden kasvuennustettaan ronskisti alaspäin.

Vaikka osakemarkkinoilla on nähty viime viikkoina rauhoittumista ja osakekurssien elpymistä, on reaalitaloudessa edessä vielä kovat ajat. Koronakriisin vuoksi asetetut liikkumisrajoitukset synnyttävät historiallisen taantuman maailmantalouteen, arvioi IMF.

IMF ennustaa nyt, että maailmantalous supistuu tänä vuonna selvästi, ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan päättymisvuoden 1945. IMF:n mukaan 189 maailman maasta 170:ssä bruttokansantuote henkeä kohden supistuu tänä vuonna.

Maailmantalous supistuu IMF:n mukaan peräti kolme prosenttia vuonna 2020. Edes finanssikriisin pohjilla ei maailmantalous painunut nollakasvun alapuolelle. Toisaalta IMF uskoo ensi vuonna maailmantalouden toipuvan koronakriisistä voimalla, joka on järjestön historian nopeinta.

Järjestön eilen julkistama maailman talouden näkymiä koskeva raportti on ensimmäinen sitten pandemian puhkeamisen. Siksi järjestö korjasi edellistä, tammikuussa julkaistua maailmantalouden ennustettaan alaspäin peräti kuusi prosenttiyksikköä.

Synkkien talousennusteiden toteutuminen riippuu IMF:n mukaan pandemian kestosta, sen vaikutuksesta taloudelliseen toimintaan sekä rahoitus- sekä raaka-ainemarkkinoiden sietokyvystä.

Koronapandemian aiheuttamat rajoittamistoimet saattavat syöstä Suomen talouden rajumpaan syöksyyn kuin mitä finanssikriisin seurauksena tapahtui. Suomen talous supistuu IMF ennusteen mukaan 6,0 prosenttia tänä vuonna, euroalue puolestaan 7,5 prosenttia. USA:n talous romahtaa järjestön ennusteen mukaan 5,9 prosenttia. Kiinan talous laskee ennusteen mukaan 1,2 prosenttia.

Ensi vuonna sekä Eurooppa että USA toipuvat 4,7 prosentin poikkeuksellisen kovaan talouskasvuun. Kiinan kasvu puolestaan kiihtyy ensi vuonna jopa 9,2 prosenttiin.

Koronapandemian talousvaikutukset ovat hyvin laaja-alaisia, ja ne alkavat näkyä Suomessa vaiheittain. Suomen Pankki arvioi, että ensimmäisessä vaiheessa sairastumisaallon aiheuttamat häiriöt tuotantoketjuissa sekä kuolemantapaukset lisäävät kotitalouksien ja yritysten kokemaa epävarmuutta. Epävarmuus puolestaan johtaa kulutuksen ja investointien laskuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös