Markkinakommentit

Muutokset Kiinan taloudessa ovat nyt tärkeä osakemarkkinoiden suunnannäyttäjä

Maailman toiseksi suurimman talouden vaikutus osakemarkkinoiden kehitykseen korostuu entisestään.

Kiinan talous on jo alkanut elpymään koronakriisin aiheuttamasta shokista. Tuoreen maanantaina julkaistun tilaston mukaan maan kuluttajat palasivat markkinoille toukokuussa, jonka ansiosta myös maan työttömyysaste laski.

Kiinan vähittäismyynti heikkeni toukokuussa kuitenkin edelleen vuodentakaiseen verrattuna. Toukokuussa vähittäismyynti laski 2,8 prosenttia vuositasolla. Lukema oli silti selvästi edelliskuukausia parempi, sillä huhtikuussa vähittäismyynti laski 7,5 prosenttia, maaliskuussa 15,8 prosenttia ja helmikuussa peräti 20,5 prosenttia.

Viimepäivinä Kiinassa on kuitenkin noussut esiin huoli koronan toisesta aallosta, kun Pekingissä on havaittu uusia tartuntoja. Pelko toisesta aallosta on johtanut myös yli kymmenen Pekingin kaupunginosan eristämiseen.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta Kiina näyttelee tärkeää roolia, koska maan bruttokansantuotteen kasvu on viime vuosina edustanut peräti noin kolmasosaa maailman talouskasvusta.

Lyhyellä aikavälillä muutokset koronatapausten lukumäärissä ovat tärkein ajuri osakemarkkinoiden kehityksen kannalta. Erityisesti riski mahdollisen toisen aallon saapumisesta vaikuttaa hinnoitteluun osakemarkkinoilla. Siitä nähtiin jo esimakua viime viikolla, kun osakkeet halpenivat tuntuvasti.

Kiinan talouskehityksen ja korontapausten lukumäärän ohella Yhdysvaltain keskuspankin Fedin toimet ovat sijoittajien suurennuslasin alla. Maanantaina Fed onnistui jälleen kääntämään osakemarkkinat nousuun.

Keskuspankki kertoi aloittavansa yksittäisten yrityslainojen osto-ohjelman. Uutinen tuli yllätyksenä markkinoille. Tämän hetken markkinoiden tilanne ei olisi välttämättä vaatinut toimia Fediltä, sillä osakemarkkinat ovat kohonneet maaliskuun pohjilta lähes 40 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>