Oma talous

Autoilija maksaa pian bensasta ja dieselistä reippaasti enemmän

Autoilu kallistuu. Bensiinin ja dieselin hinta nousee reippaasti ensi viikolla.

Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelman mukaan kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen hillintää on vahvistettava verotuksella. Hallituksen tavoitteena on hakea ratkaisuja, jotka edistävät hallituksen ilmastotavoitteita taloudellisesti tehokkaimmin, nopeuttavat siirtymää pois fossiilisista polttoaineista ja samalla täyttävät sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimukset.

Liikennepolttoaineiden verotuksen painopistettä on jo siirretty hiilidioksidiveroon.

Hallitus päätti vuoden 2019 budjettiriihessä kiristävänsä liikennepolttoaineiden verotusta yhteensä noin 250 miljoonalla eurolla tänä vuonna.

Veronkorotus astuu voimaan pikapuolin, elokuun 1. päivänä.

Liikennepolttonesteiden, kuten moottoribensiinin, dieselöljyn ja niitä korvaavien biopolttoaineiden valmisteveroa siis korotetaan. Korotus kohdistetaan sekä energiasisältöveroon että hiilidioksidiveroon.

Valmistevero on välillinen vero, joka kohdistuu tuotteen kulutukseen tai käyttöön. Sen tarkoitus on pääasiassa kartuttaa valtion verotuloja, mutta useisiin valmisteveroihin liittyy myös muita tavoitteita, kuten ympäristö- tai terveysohjaukseen liittyviä tavoitteita.

Tämän lisäksi hiilidioksidiveron laskentaperusteita päivitetään vastaamaan vuoden 2019 alusta työkone- ja lämmityspolttoaineiden veromuutosten yhteydessä käyttöönotettuja uusia elinkaaripäästöarvoja.

Tavallinen autoilija tulee huomaamaan valmisteveron muutoksen autoa tankatessa.

Fossiilisen moottoribensiinin vero nousee 5,71 senttiä litralta ja fossiilisen dieselöljyn 6,46 senttiä litralta. Kun tähän lasketaan päälle myös arvonlisävero, nousevat polttoaineiden hinnat verokorotusta enemmän – bensiinin hinta nousee 6,3 senttiä ja dieselin 6,9 senttiä. Näin laskee Taloussanomat. Polttoaineiden arvonlisävero on 24 prosenttia tuotteen arvonlisäverottomasta hinnasta eli noin 19 prosenttia kuluttajahinnasta. Arvonlisävero maksetaan polttoaineen koko hinnasta, myös hintaan sisältyvästä polttoaineverosta.

Uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden litrakohtainen veronkorotus jää näitä alhaisemmaksi.

Polttoaine.net-sivuston mukaan 95-oktaanisen bensiinin keskihinta esimerkiksi Helsingissä on tällä hetkellä noin 1,44 euroa litralta ja dieselin hinta noin 1,24 euroa. Bensiinin kuluttajahinta nousee siis elokuun verokorotuksen vuoksi Helsingissä noin 4,4 prosenttia ja dieselin noin 5,6 prosenttia.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan maaliskuussa 2020 bensiinin kuluttajahinnasta keskimäärin 65-70 prosenttia muodostui erilaisista veroista. Dieselpolttonesteen hinnasta noin 55 prosenttia muodostuu veroista. Elokuun alusta nämä prosenttiluvut nousevat siis entisestään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös