Talouden trendit

Kaupan ala elpyy – liikevaihto kasvoi selvästi kesäkuussa

Kaupan liikevaihto ja myynnin määrä laskivat kesäkuussa vuodentakaisesta mutta kasvoivat edelliskuukaudesta, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski kesäkuussa 2,7 prosenttia vuoden 2019 kesäkuusta. Työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, väheni samaan aikaan prosentin.

Sekä liikevaihdon että myynnin määrän kehitystä elvytti kesäkuussa kaikkien vähittäiskaupan toimialojen myönteinen kehitys. Tukku- ja autokaupassa liikevaihto ja myynnin määrä olivat edelleen laskussa kesäkuussa. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikutti kaupan toimialojen kehitykseen.

Vuoden 2020 kesäkuussa tukkukaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 7,1 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta, kun samaan aikaan myynnin määrä väheni 3,6 prosenttia. Autokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski myös 7,1 prosenttia ja myynnin määrä vastaavasti hieman enemmän 8,0 prosenttia vuoden 2019 kesäkuuhun verrattuna.

Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto sen sijaan kasvoi kesäkuussa 6,6 prosenttia ja myynnin määrä 7,1 prosenttia. Vähittäiskaupan myönteistä kehitystä vauhditti päivittäistavarakaupan kasvun lisäksi tavaratalo-, sekä erikoiskaupan piristyminen. Päivittäistavarakaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi kesäkuussa 8,4 prosenttia ja myynnin määrä 6,5 prosenttia.

Tavaratalokaupan työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu voimistui kesäkuussa ollen peräti 13,1 prosenttia ja myynnin määrän 11,8 prosenttia. Erikoiskauppa kääntyi kasvuun kesäkuussa, kun työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 1,8 prosenttia vuoden takaisesta. Erikoiskaupan myynnin määrä lisääntyi samaan aikaan 4,0 prosenttia vuoden 2019 kesäkuusta.

Koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi kesäkuussa 3,7 prosenttia toukokuuhun verrattuna. Myynnin määrä kasvoi samaan aikaan prosentin. Toukokuussa liikevaihto nousi 2,5 prosenttia ja myynnin määrä puolestaan 1,2 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Kaupan kasvu on näkynyt esimerkiksi pörssiyhtiö Keskon myyntiluvuissa.

”Keskon myynti kasvoi kesäkuussa 10,1 %. Päivittäistavarakaupassa K-ruokakauppojen elintarvikemyynti jatkoi voimakasta kasvuaan, myös käyttötavaramyynti kasvoi”, kertoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Helanderin mukaan Keskon Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi sekä kuluttaja-asiakaskaupassa että yritysasiakaskaupassa.

Koronakriisin vaikutus S-ryhmään on kaksijakoinen. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että marketkaupan myynti ja tulos ovat ennätystasolla, mutta erityisesti hotellit ja ravintolat kärsivät merkittävästi kriisistä. Kesällä marketkaupan myynti on jatkanut edelleen uudella korkeammalla tasolla muiden toimialojen toipumisen ollessa vaihtelevaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös