Yritysuutiset

Elintarvikeyhtiö Raisio koki nopeita ja yllättäviä muutoksia

Raision huhti-kesäkuun myynti ja tuloskehitys tuottivat pettymyksen.

Konsernin liikevaihto laski huhti-kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta ja oli 59,9 miljoonaa euroa. Kysynnän lasku tuli puuntakaa yllätyksenä, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli lähes 64 miljoonan liikevaihto toiselle vuosineljännekselle.

Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi kertoo, että ensimmäisen vuosineljänneksen kysyntäpiikki taantui toisella vuosineljänneksellä nopeasti.

”Raision ensimmäinen vuosipuolisko oli täynnä nopeita, osin yllättäviäkin muutoksia. Maaliskuussa pandemian aiheuttama raju hamstraus aiheutti äkillisen kysyntäpiikin, joka jatkui muutamien viikkojen ajan. Tällöin kysyntä kohdistui erityisesti hyvin säilyviin elintarvikkeisiin, joita Raision portfoliossa on varsin paljon. Toisella vuosineljänneksellä kysyntä tasaantui nopeasti ja kuukausien välillä oli huomattavia eroja sekä volyymeissä että eri markkinoiden välillä”, Kuusniemi toteaa.

Kuusniemen mukaan Suomen markkinoilla keskeiset muutokset kysynnässä olivat lähes totaalinen pysähtyminen foodservice-kanavassa sekä niin kutsuttujen ”on the go”-tuotteiden, kuten Elovena-välipalakeksien ja -juomien ymmärrettävistä syistä tapahtunut huomattava kysynnän pienentyminen.

Päivittäistavarakauppojen aukioloja, toimintaa tai kuluttajien liikkumista ei käytännössä rajoitettu lainkaan ja siksi muutokset kokonaisuutena olivat keväällä kuitenkin verrattain pieniä, toimitusjohtaja kertoo.

Kuusniemen mukaan Iso-Britannian voimakkaat rajoitustoimenpiteet vaikuttivat negatiivisesti Benecol-tuotteiden kysyntään keväällä.  Raisioaquan vertailukautta huomattavasti suurempi ennakkomyynti alkukeväällä verotti puolestaan odotetusti toisen neljänneksen liikevaihtoa, kun lisäksi kasvatuskauden olosuhteet vaihtuivat suoraan kylmästä keväästä helteiseen kesäkuuhun, eikä ennen kauden alkua toimitetun kalanrehun kulutus käynnistynyt ennakoidusti.

Myös Raision toisen vuosineljänneksen tulos oli pettymys. Liiketulos laski viime vuoden 7,3 miljoonasta eurosta 7,0 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusodotus oli 7,6 miljoonaa euroa.

Raisio ei edelleenkään anna ohjeistusta kuluvan vuoden tuloskehityksestä. Raisio poisti 29.7. ohjeistuksensa vuodelta 2020 ja antaa uuden ohjeistuksen näkyvyyden parannuttua. Aiemmin helmikuussa Raisio oli arvioinut jatkuvien toimintojen liikevaihdon kasvavan ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan yli 10 prosenttia liikevaihdosta.

Raision huhti-kesäkuu 2020 lyhyesti

  • Konsernin liikevaihto oli 59,9 (62,7) miljoonaa euroa, laskua -4,5 %.
  • Liiketulos oli 7,0 (7,3) miljoonaa euroa, mikä on 11,6 (11,6) % liikevaihdosta. Liiketulos laski -4,1 % vertailukaudesta.
  • Terveelliset elintarvikkeet -segmentin liikevaihto oli 31,6 (34,2) miljoonaa euroa. Liiketulos oli 4,0 (4,5) miljoonaa euroa, mikä on 12,7 (13,2) % liikevaihdosta.
  • Terveelliset ainesosat -segmentin liikevaihto oli 34,3 (34,7) miljoonaa euroa. Liiketulos oli 3,7 (3,9) miljoonaa euroa, mikä on 10,9 (11,3) % liikevaihdosta.
  • Konsernin liiketoiminnan rahavirta rahoituserien ja verojen jälkeen oli 6,0(3,4) miljoonaa euroa.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös