Strategiat

Sijoittaja, tunnista taloudellinen vallihauta

Vallihaudan saavuttaneella yrityksellä on selkeä etu kilpailijoihinsa nähden, minkä ansiosta se voi suojata markkinaosuuttaan ja kannattavuuttaan.

Warren Buffett on tunnettu siitä, että hän etsii sijoituskohteikseen osakkeita, joilla on kestävä kilpailuetu. Tämäntyyppisestä kilpailuedusta hän käyttää englannin kielen termiä moat eli vallihauta.

Vallihauta on usein etu, jota on vaikea jäljitellä tai toistaa. Yritykset pyrkivät saavuttamaan vallihaudan, jotta ne voisivat siten tehokkaasti estää muiden yritysten tuoman kilpailun.

Etenkin hyvää tulosta tekevän tai kovaan kasvuun yltävän yrityksen vallihauta kannattaa opetella tunnistamaan. Menestys houkuttelee alalle uusia kilpailijoita ja ilman vallihautaa voi kilpailu päästä merkittävästi syömään niin katetta kuin kasvuakin. 

Verkostojen tuoma vallihauta

Yhdellä puhelimella ei tee mitään, mutta mitä useammalla on puhelin, sitä suurempi on yhden puhelimen tuoma arvo. Tunnetuin verkostojen tuomasta vallihaudasta hyötyvä yritys on Facebook. 

Sosiaalinen media on turhake silloin, kun muita käyttäjiä ei ole. Verkostojen tuomasta hyötyviä yrityksiä on muitakin, kuten Tinderin takana oleva Match Group. 

Kannattaa muistaa, että verkostorakenteen tunnistaminen ei riitä. Olennaista on se, kuka voittaa. Syy on se , että voittaja vie kaiken. 

Alustojen tuoma vallihauta

Alusta, jolla on paljon ostajia, houkuttelee entistä enemmän myyjiä. Alusta, jolla on paljon myyjiä, houkuttelee paljon ostajia. 

Vaikka uusi toimija rakentaisi teknisesti paremman uuden alustan on vanha alusta houkuttelevampi koska maksavat asiakkaat ovat jo siellä. 

Alustoja on paljon. Airbnb yhdistää asunnon omistajat ja tarvitsijat. The Tradedesk yhdistää mainostajat ja mediat ja Uber kuskit ja kuljetettavat. 

Hinnoitteluvoiman tuoma vallihauta

Walmart pystyy suurten volyymiensa vuoksi neuvottelemaan toimittajiltaan kilpailukykyiset ostohinnat, minkä ansiosta se pystyy tarjoamaan asiakkailleen halpoja tuotteita. Tämän vuoksi kilpailijoiden on vaikea haastaa Walmartia.

Patenteilla rakennettu vallihauta

Lääkeyritykset voivat ansaita suurta liikevaihtoa patentoitujen lääkkeiden ansiosta, kun ne ovat käyttäneet ensin miljardeja euroja tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Luonnollisen monopolin tuoma vallihauta

Sähköverkon rakentaminen on kallista. Toista sähköverkkoa ei kannata jo olemassa olevan ja toimivan sähköverkon viereen rakentaa. 

Korkeat vaihtokustannukset

API-talouden keskiössä toimiva yritysten viestintään keskittyvä Twilio on siitä houkutteleva kasvuyritys, että asiakasyritykset tulevat riippuvaisiksi Twilion tuotteesta siihen siirryttyään.

Siirtyminen toiseen alustaan on mahdollista, mutta logistisesti ja taloudellisesti haastavaa.

Brändin tuoma vallihauta

Tunnettu ja huolellisesti rakennettu brändi on yksi tapa rakentaa vallihauta. Tästä esimerkkinä on urheilujalkineita ja -vaatteita valmistava Nike.

Ekosysteemin tuoma vallihauta 

Applen sovelluskauppa on tyyppiesimerkki alustan tuomasta vallihaudasta, mutta Applella on muitakin vallihautoja. Yksi näistä on se, kuinka hyvin Applen laitteet keskustelevat keskenään. 

Applen pöytäkone aukeaa automaattisesti Apple kellon kautta ilman erillistä sisäänkirjautumista. Pöytäkoneella aloitettua dokumenttia pystyy suoraan jatkamaan kannettavalla, koska tiedosto siirtyy automaattisesti pilven kautta. 

Yhden Apple-laitteen muistiin tallennetut tunnukset muistetaan automaattisesti toisessa laitteessa. Kaikki tämä käytännön helppous nostaa kynnystä ostaa kilpailijan yksittäinen tuote. 

Integraation tuoma vallihauta 

DNA-TV:n mukana tulleessa kaukosäätimessä on oma Netflix-nappula. Käytännössä Netflix löytyy helpommin kuin muut suoratoistopalvelut ja se myös toimii teknisesti paremmin verrattuna moneen muuhun palveluntarjoajaan. 

Vastaavasti Roku lisensoi omaa älytelevisioiden käyttöjärjestelmäänsä televisioiden valmistajille. Ei siksi, että lisensointi olisi hyvä bisnes, vaan kasvattaakseen omaa vallihautaansa.  

Kehittäjäekosysteemin tuoma vallihauta

Nvidian grafiikkaprosessorit laskevat koneoppimismalleihin liittyviä algoritmeja yleiskäyttöisiä suorittimia nopeammin ja grafiikkatalosta on tullut tekoäly-yritys. 

Nvidian kestävä kilpailuetu ei kuitenkaan perustu itse grafiikkaprosessoriin vaan ainoastaan Nvidian grafiikkaprosessoreiden kanssa yhteensopivaan CUDA-arkkitehtuuriin ja sen saavuttamaan asemaan kehittäjäekosysteeminä. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös