Kasvuosakkeet

Kone antoi positiivisen tulosvaroituksen – hissiyhtiön kasvava Kiina-riippuvuus herättää huolta

Kone nostaa liiketoimintanäkymiään vuodelle 2020 liiketoiminnan kehityttyä odotettua paremmin kolmannella vuosineljänneksellä.

Koneen liikevaihto ja oikaistu liikevoitto ovat kehittyneet odotettua paremmin kolmannella vuosineljänneksellä, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Siksi se nostaa tämän seurauksena liiketoimintanäkymiään vuodelle 2020.

Koneen uuslaiteliiketoiminnan liikevaihto on kasvanut myös kolmannella vuosineljänneksellä Kiinan korkean aktiviteettitason johdosta. Lisäksi palveluliiketoiminnan liikevaihto on kehittynyt toista vuosineljännestä suotuisammin. Myös oikaistu liikevoitto on kehittynyt odotettua paremmin liikevaihdon hyvän kehityksen tukemana.

Hissiyhtiö arvioi nyt vuoden 2020 liikevaihdon kasvun olevan -1 ja 2 prosentin välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoteen 2019. Oikaistun liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan välillä 12,1 ja 12,7 prosenttia. Vuonna 2019 oikaistu liikevoittomarginaali oli 12,4 prosenttia.

Valuuttakursseilla arvioidaan olevan noin 50 miljoonan euron negatiivinen vaikutus oikaistuun liikevoittoon.  

Aiemmin Kone oli arvioinut vuoden 2020 liikevaihdon kasvun olevan -4 ja 0 prosentin välillä välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2019 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoittomarginaalin odotettiin laskevan hieman tai olevan parhaimmassa tapauksessa vakaa.

Kone nostaa myös Kiinan uuslaitemarkkinan vuoden 2020 näkymiä. Muilta osin markkinanäkymät ovat ennallaan. Aiemmin yhtiö oli ennustanut Kiinan uusalaitemarkkinoiden olevan melko vakaat.

Uuslaitemarkkinan arvioidaan kasvavan Kiinassa ja laskevan muilla alueilla koronapandemiaan liittyvän kasvaneen epävarmuuden johdosta.

Huoltomarkkinan odotetaan kestävän tilannetta hyvin lukuun ottamatta rajoitustoimenpiteiden suoria vaikutuksia. Modernisointimarkkinan kasvuajurit ovat ennallaan, mutta epävarmuus markkinoilla voi lykätä modernisointiprojekteihin liittyvää päätöksentekoa.

Hissiyhtiön positiivinen 2020-tulosvaroitus oli tietenkin yllätys, mutta muutos aikaisempaan ohjeistukseen on melko vähäinen, muistuttaa Inderesin analyytikko Erkki Vesola.

”Taustakin positiiviselle kehitykselle on vanha tuttu eli Kiinan hissimarkkinan vahva veto. Se, että palveluliiketoiminta on Q3:lla kehittynyt paremmin kuin Q2:lla ei varsinaisesti ole uutinen”, Vesola toteaa artikkelissaan.

Vesolan mukaan Koneen koko vuoden 2020 tuloskasvu pysyy vaisuna.

Koneen osakkeen arvostustaso on korkealla. Inderesin tämän vuoden 1,76 euron tulosennusteella P/E-kerroin nousee lähes 42 euroon. Tiukka arvostustaso ei anna tilaa pettymyksille.

”Suhtaudumme edelleen epäilevästi KONEen osakkeen erittäin korkean arvostuksen perusteisiin samalla kun yhtiön Kiina-riippuvuus kasvaa entisestään. Jo Q2’20:lla Kiinan osuus saaduista tilauksista ylitti 40 %”, analyytikko pohtii.  

Kone julkaisee kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa 22. lokakuuta 2020.

Koneen osake on Helsingin pörssissä 2,8 prosentin nousussa tänään noin kello 14.40.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös