Talouden trendit

Verottaja varoittaa: Tuhansien yritysten ja yhdistysten veroasioiden hoito katkeaa vuodenvaihteessa

Jopa 150 000 yrityksen, yhdistyksen, metsäyhtymän, säätiön, kunnan, yliopiston ja Y-tunnuksellisen kuolinpesän veroasioiden hoito uhkaa katketa vuodenvaihteessa.

Nämä toimijat käyttävät Verohallinnon mukaan yhä Katso-palvelua, jonka toiminta päättyy vuoden lopussa. Verohallinto kehottaa Katso-valtuuksia käyttäviä ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön mahdollisimman pian.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voivat viivästyä. Verohallinto muistuttaa, että nämä ovat lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden hoitamatta jättämisellä on seuraamuksia.

”On ensiarvoisen tärkeää, että Katso-palvelua käyttäneet ottaisivat Suomi.fi-valtuudet käyttöön välittömästi. Tämän hetkinen käyttöönottotahti näyttää siltä, että kymmenien tuhansien toimijoiden veroasiat jäävät vuodenvaihteen jälkeen hoitamatta. Erityisen huolissamme olemme kunnista, yhdistyksistä, metsäyhtymistä ja muista pienistä toimijoista”, ylitarkastaja Juha Kartano Verohallinnosta sanoo.

Suurin osa valtuuksia käyttävistä organisaatioista pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti sähköisesti. Kuitenkin esimerkiksi metsäyhtymillä ja yhdistyksillä Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen voi edellyttää asiointia verotoimistossa, joten asian hoitoon on hyvä varata riittävästi aikaa.

Katso-tunniste on ollut Verohallinnon tarjoama maksuton sähköinen tunniste yrityksille, yhteisöille ja muille organisaatioille, jonka avulla yritykset ovat voineet voivat käyttää Verohallinnon ja muiden viranomaisten kuten Kelan ja Tullin sähköisiä palveluja. Vuoden 2021 alusta Katso-tunnisteella ei voi enää asioida sähköisissä palveluissa, vaan Viranomaisten palveluihin tunnistaudutaan jatkossa käyttäen henkilökohtaista vahvaa tunnistetta eli henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia.

Katso-palvelun käytöstä on luopunut jo noin 200 000 toimijaa.

Vero.fistä on mahdollista selvittää, voiko Katso-tunnistetta ja Katso-valtuuksia veroasioinnissa käyttävä siirtyä käyttämään Suomi.fin valtuudet-palvelua sähköisesti, vai vaatiiko tilanteen hoitaminen asiointia toimistossa. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös