Markkinakommentit

Odotettua paremmat työllisyysluvut eivät osakemarkkinoita rauhoittaneet

Eilen alkanut osakemarkkinoiden korjausliike on jatkunut tänään Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain työttömyysaste on odotettua kovemmassa laskussa. Työministeriön mukaan maan työttömyysaste on laskenut 8,4 prosenttiin.

Yhdysvaltain työmarkkinoiden elpyminen jatkui elokuussa neljättä kuukautta peräkkäin koronakriisin jäljiltä. Maatalouden ulkopuoliset työpaikat kasvoivat 1,37 miljoonalla elokuussa. Työttömyysaste laski odotettua enemmän, lähes kaksi prosenttiyksikköä, 8,4 prosenttiin.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet 1,35 miljoonaa uutta työpaikkaa, mikä siis jäi hiukan toteuman alle. Työttömyysasteen ekonomistit olivat ennustaneet 9,8 prosenttiin, joten ennuste oli huomattavasti toteumaa pessimistisempi.

Työttömyysaste on Yhdysvalloissa kuitenkin edelleen kertaluokkaa suuremmissa luvuissa kuin ennen koronakriisin puhkeamista. Viime helmikuussa työttömyysaste oli historiallisen alhaalla, vain 3,5 prosentissa.

Odotettua alhaisempi työttömyysaste nosti dollaria ja USA:n 10-vuoden velkakirjan korkoa.

Osakemarkkinoiden eilen alkanutta korjausliikettä alaspäin työllisyystilastot eivät kuitenkaan jarruttaneet, sillä S&P 500 -indeksi oli lähes 1,8 prosentin laskussa noin kello 19 Suomen aikaa.

Osakeindeksit laskivat Wall Streetillä eilen rajusti. Erityisesti takapakkia ottivat teknologiajätit. Osakemarkkinoilla nähtiin pitkästä aikaa isompi yksittäisen pörssipäivän korjausliike. USA:n S&P 500 –osakeindeksi laski yli 3,5 prosenttia, teknologiapainotteinen Nasdaq puolestaan laski lähes 5,0 prosenttia.

Jenkkifutuurit ovat perjantaiaamunakin laskussa. Aasiassa Japanin Nikkei 225 – on laskussa 1,3 prosenttia ja Shangain osakeindeksi 1,4 prosenttia.

Erityisesti suuret teknologiayhtiöt, jotka ovat kivunneet maaliskuun jälkeen rajusti, ottivat eilen iskuja. Microsoftin osakekurssi laski lähes 6,2 prosenttia, Applen 8,0 prosenttia, Amazon 4,6 prosenttia ja Googlen emoyhtiö Alphabet 5,0 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös