Yritysuutiset

Nokia yhteistyöhön Microsoftin ja Verizonin kanssa

Nokia osakekurssi sijoittaminen talous pörssi

Nokian osake nousi maanantaina 3,8 prosenttia.

Amerikkalainen teleoperaattorijätti Verizon kertoo, että se on tehnyt Nokian ja Microsoftin kanssa yhteistyösopimuksen. Yhtiöiden tavoitteena on tarjota Verizonin yritysasiakkaille yksityinen 5G-verkkoratkaisu, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yksityinen 5G-verkkoratkaisu poistaa yrityksiltä tarpeen kilpailla 5G-kapasiteetista muiden verkonkäyttäjien kanssa julkisissa verkoissa. Se mahdollistaa paljon dataa käyttävien sovellusten käytön. Tällaisia dataintensiivisiä sovelluksia ovat esimerkiksi konenäön, laajennetun todellisuuden ja koneoppimisen ratkaisut.

Uusi Teknologia -sivuston mukaan yksityinen langaton mobiiliverkko on usein yrityksille ainoa vaihtoehto, kun tarvitaan luotettavia ja turvallisia yhteyksiä suurella tiedonsiirtokapasiteetilla ja pienellä aikaviiveellä. Tyypillisiä yksityisen mobiiliverkon käyttökohteita ovat satamat, tehdasalueet tai kaivokset. Se mahdollistaa useasta tietolähteestä, kuten sensorista tai kamerasta kerätyn datan hyödyntämisen tehokkaasti ja turvallisesti.

Amerikkalainen Ice Mobility on ensimmäinen kolmen yhtiön yhteistyönmallin asiakas. Yhtiö ottaa käyttöön ratkaisun laadunvalvontaan.

Verizon hakee nyt aktiivisesti kumppanuuksia 5G-ratkaisuilleen. Se työskentelee Nokian kanssa rakentaakseen yksityisiä verkkoja kansainvälisille markkinoille. Verizon hakee asiakkaikseen logistiikan ja teollisuuden yrityksiä.

Verizon odottaa yksityisten 5G-verkkojen taloudellisten hyötyjen näkyvän vuonna 2022.

Lokakuussa on muutoinkin tullut positiivisia uutisia Nokian 5G-liiketoiminnasta. Belgialaiset teleoperaattorit Proximus ja Orange Belgium vaihtavat nykyisen jaetun verkkoinfrastruktuurinsa Nokian ja Ericssonin toimittamiin laitteisiin. Belgialaisoperaattorit aikovat luopua kiinalaisesta verkkoteknologiasta verkoissaan kokonaisuudessaan vuoteen 2023 mennessä.

Syyskuussa Nokia nappasi brittiläiseltä BT-operaattorilta 5G-sopimuksen, jossa Nokia syrjäytti kiinalasien Huawein.

”Poliittisen tilanteen johdosta näemme Nokialla hyvät edellytykset voittaa Euroopan markkinalla takaisin Huaweilta viime vuosikymmenten aikana menetettyjä markkinaosuuksia”, Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen toteaa.

Nokia julkisti vastikään laajan kansainvälisen tutkimuksen koskien yritysten 5G-valmiuksia. Seb mukaan 5G-teknologiaa hyödyntävillä teollisuudenaloilla on potentiaalia kasvattaa globaalia bruttokansantuotetta kahdeksalla biljoonalla dollarilla vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA valitsi Nokian kumppanikseen rakentamaan mobiiliverkkoa Kuuhun. Viestintä on tärkeä osa NASAn Artemis-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on luoda pysyvät olosuhteet Kuuhun vuosikymmenen loppuun mennessä, Nokia kertoo tiedotteessaan. Nasalle tulee kuuhun 4G-verkko ja se rakennetaan vuoden 2022 lopulla.

Analyytikot odottavat Nokian operatiivisen liikevoiton nousevan viime vuoden 2,0 miljardista eurosta 2,1 miljardiin euroon tänä vuonna. Ensi vuoden konsensusodotus on lähes 2,5 miljardin euron operatiivinen liikevoitto. Tämän vuoden konsensuksen mukaisella tulosennusteella Nokian P/E-kerroin on tällä hetkellä 32x.

Artikkelia täydennetty 20.10. kello 9.40.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös