Arvo-osakkeet

Teräksen kallistumisesta luvassa nostetta SSAB:lle

Hiiliteräksestä on lyhyessä ajassa tullut jopa pulaa. Hinnat ovat lähteneet jyrkkään nousukierteeseen. 

SSAB:n B-osake on kallistunut Helsingin pörssissä marraskuun alusta noin 2,27 eurosta 2,85 euroon. Pörssipiirit ovat tuoneet esiin SSAB:lle jopa 40 prosentin nousupotentiaalia. 

Markkina-arvioiden mukaan kuuma- ja kylmävalssattujen teräskelojen hinnat ovat ponnahtaneet jopa viidenneksen Euroopassa eli hiiliteräskonserni SSAB:n suurimmalla myyntialueella. 

Ex-Rautaruukin ostaja SSAB operoi myös kahdella tehtaallaan Yhdysvalloissa. Yksi rapakon takainen kilpailija eli Nucor-konserni antoi viime viikolla positiivisen ohjeistuksen loppuvuodeksi verrattuna kuluvan vuoden kolmanteen kvartaaliin. Kannattavuus paranee viimeisellä neljänneksellä etenkin teräskelojen ja terästankojen korkeimpien hintojen ansiosta.   

Rankaisutullit ovat antaneet lisää pelitilaa Euroopan ja Yhdysvaltain omille teräsyhtiöille. Aasian teräsyhtiöt ovat keskittäneet myyntiään kotikentilleen. 

Markkina-arvoiden mukaan teräskelan tonnihinta on noussut alkusyksyn noin 500 eurosta 750 euroon Euroopassa. SSAB Europen alle kuuluu Suomessa Raahen ja Hämeenlinnan tehtaat.

Jos hintojen nousu pitää jatkossakin kutinsa, pystyvät esimerkiksi Suomen tehtaat nostamaan kannattavuuttaan korkean tuottavuutensa ansiosta. Konserni on edennyt rivakkaan erikoisteräksissä, joita tulee muun muassa Raahesta 

SSAB teki kolmannella kvartaalilla tappioita etenkin pandemian seurauksena. Kilpailevien teräsyhtiöiden tulos- ja myyntiluvut putosivat molemmilla mantereilla samaa rataa, minkä voi lukea osavuosikatsauksista.

Teräksen kallistuminen näkyy jo Suomenkin tukkuportaassa. Ylistarolaisen terästukkurin Leppinen Steelin toimitusjohtaja Tommi Leppinen arvioi eri Euroopan tehtaiden kannanotoista, että tuottajat ovat myyneet kapasiteettinsa loppuun ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin osalta. ”Hintojen korotukset jatkuvat myös toisella kvartaalilla”, Leppinen ennustaa.      

Sijoittajat ovat vauhdittaneet teräsyhtiöiden osakeostoja. ArcelorMittalin osake on marraskuun alusta noussut 14,36 eurosta 19 euroon. Itävaltalaisen Salzgitterin osake on ponnahtanut noin 15 eurosta 21 euroon.  

SSAB:n osakekurssin kovinta nostetta on ehkä hidastanut kauppaneuvottelu, jota SSAB käy hollantilaisesta Tata Steel Europe Netherlands-teräsyhtiöstä. 

Tata Europen liikevaihdoksi voi arvioida vajaa kaksi miljardia euroa. Sijoittajat ovat toistaiseksi hieman ymmällään mahdollisesta SSAB:n Tata Europen ostohuhuista. SSB on terästänyt profiiliaan jatkojalostajana ja hiilivapaana tuottajana. Tata Europe lukeutuu enemmänkin perinteiseksi terästuottajaksi. 

SSAB:n liikevaihto oli noin 7,5 miljardia euroa viime vuonna. Olavi Huhtalan johtaman SSAB Europen osuudeksi tuli suurin eli noin kolme miljardia euroa. Itävaltalaisen Salzgitterin liikevaihto oli noin yhdeksän miljardia euroa samalta aikajaksolta. Mikäli SSAB ostaa Tata Steel Europen, vahvistaa ex-Rautaruukin ostaja asemiaan hiiliteräksen ykkösketjussa.  

Saksalainen ThyssenKrupp etsii ostajaa liikevaihdoltaan noin seitsemän miljardin teräkselleen. Aiemmin EU torppasi Thyssenin ja intialaisen Tatan teräsfuusion Euroopassa. 

Hiiliteräksen marssijärjestystä kuvaa, että ArcelorMittalin liikevaihto oli konsernitasolla noin 62,5 miljardia euroa viime tilikaudella. Euroopan osuudeksi lähes 38 miljardia euroa.  

Teräskelojen ja levyjen hinnat ovat Yhdysvalloissa kohonneet noin 50 prosenttia elokuusta, mikä selittyy osaksi aiemmilla tuotannon merkittävillä leikkauksilla. Raaka-aineiden, kuten romumetallin hinnat ovat ottaneet nousukirin. Nucor linjaa ohjeistuksessaan, että raaka-aineiden hintojen nousu palkitsee kannattavuudesta vuoden viimeisen neljänneksen aikana. 

SSAB Americas teki viime vuodelta noin 1,7 miljardin euron liikevaihdon. Kannattavuutta kuvastaa Americasin korkeahko noin 16 prosentin käyttökate suhteessa liikevaihtoon. Hintojen kallistuminen kohentanee nopeastikin Americasin kannattavuudessa.   

SSAB pitää Yhdysvalloissa halussaan johtavaa asemaa niin sanotuissa kvarttolevyissä, joita ostaa muun muassa konepajateollisuus. 

Vertailuna voi mainita, että Amerikkalaisen teräskonsernin Evrazin myynti teki noin kaksi miljardia euroa Pohjois-Amerikassa ja 800 miljoonaa euroa Euroopassa 12 kuukauden tilikaudella. Teräsyhtiöiden tuotepaletti voi paljonkin poiketa tosistaan, mikä saattaa vinouttaa liikevaihdon vertailua.

Mittalin Naftan eli Amerikoiden liikevaihto oli 15 miljardia euroa viime tilikaudella. Nucorin terästehtaiden ja terästuotteiden liikevaihto oli 15,6 miljardia dollarin viime vuonna. 

Yhtiöt ovat myllänneet tehdasostoilla ja myynneillä terästä Yhdysvalloissa nopeammin kuin Euroopassa. Esimerkiksi ArcelorMittal on myynyt Amerikan tehtaitaan muille teräsyhtiöille. Yhtiö keskittää lähes puolen miljardin euron investoinnit Alabaman Calvertin tehtaan hiiliteräksen tuotantoon.

Myös Outokumpu tuottaa ruostumatonta samalla Calvertin tehdasalueella.  Mittal ajaa jatkossa yhä enemmän terästä autoteollisuuteen, jossa SSAB on ottanut tilauksia muun muassa Hämeenlinnan tehtaaseensa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös