Asunnot ja kiinteistöt

Kolmen suuren kasvukeskuksen asuntojen hintakehitys karkaa muista kaupungeista – jopa Vantaa ja Espoo jäävät jälkeen

Helsingin, Tampereen ja Turun osakeasuntojen hintakehitys erkaantuu nyt selkeästi jopa muista suurista kaupungeista.

Lähde: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat joulukuussa 2020 edelliseen vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla 4,7 prosenttia ja pysyivät ennallaan muualla maassa. Vanhojen osakeasuntojen kauppa kävi hyvin joulukuussa ja asuntoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta yli kolmannes enemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä edelliseen vuoteen nähden suurista kaupungeista Tampereella, Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Vantaalla ja Oulussa hinnat laskivat hieman.

Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet suurista kaupungeista selkeästi muita kaupunkeja enemmän Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Tilastokeskuksen mukaan loppuvuonna 2020 hintojen eriytyminen jatkui edelleen.

Hintakehityksessä on kuitenkin suuria eroja kaupunkien sisällä ja huoneistotyypeittäin: esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa hinnat ovat nousseet viidessä vuodessa jopa 26 prosenttia, kun taas kauempana keskustasta hinnat ovat nousseet noin 9 prosenttia.

Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä oli Helsingin keskustassa 7 783 euroa, Tampereen keskustassa 3 689 euroa ja Turun keskustassa 3 589 euroa.

Ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko viime vuonna vuoteen 2019 verrattuna 1,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,5 prosenttia ja laskivat muualla Suomessa 0,7 prosenttia.

Vuoteen 2019 nähden hinnat nousivat viime vuonna suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista eniten Porvoossa, Tampereella ja Helsingissä. Hinnat laskivat eniten Kouvolassa, Mikkelissä ja Lahdessa.

Maakuntien välillä on häkellyttävän suuria eroja hintakehityksessä. Siinä missä Uudenmaan asuntojen hinnat ovat olleet jatkuvassa nousussa viimeisen viiden vuoden ajan, ovat hinnat laskeneet rajusti Itä-Suomessa.

Maakunnittain tarkasteltuna hinnat nousivat vuoteen 2019 verrattuna viime vuonna Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Hinnat laskivat eniten Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa.

Kommentoi
Ylös
>