Indikaattorit

Rakennushankkeet ja rakennusluvat jatkavat laskussa – asuntomarkkinoilla on ”kaksoiskierre”

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni jälleen vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 syys-marraskuussa yhteensä 9,3 miljoonaa kuutiometriä, 11,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla 12,5 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä puolestaan väheni 21,3 prosenttia.

Rakennuslupien kuutiomäärän vähenemiseen vaikutti eniten liike- ja toimistorakentamisen 35,5 prosentin lasku edellisvuoteen verrattuna.

Asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia syys-marraskuussa yhteensä 3,4 miljoonaa kuutiometriä, 12,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.Kerrostaloille myönnettiin ajanjaksolla rakennuslupia reilusti enemmän kuin vuotta aiemmin, kuutiomäärällä mitattuna kasvua oli 20,7 prosenttia. Pientalojen kuutiomäärä kasvoi prosentin vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin syys-marraskuussa aikana kaikkiaan 11 936 asunnolle. Määrä oli 21,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 13 222 asunnon rakentaminen ja asuntoja valmistui 10 349 kappaletta.

Tilastokeskuksen mukaan käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni syys-marraskuun aikana 6,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen volyymi väheni 8,6 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 5,2 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 11,3 miljoonan kuutiometrin edestä, 10,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 17,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Hankerahoituksen kiristyminen hidastaa tuotantoa

Rakennusteollisuus RT arvioi, että rakentaminen kokonaisuudessaan supistuu selvästi tänä vuonna, kun taas muiden toimialojen odotetaan kääntyvän kasvuun.

RT:n mukaan asuntorakentamista hidastaa rahoituksen kiristyminen. Toimitilarakentamissa koronan aiheuttama epävarmuus tilakysynnästä jatkuu vielä pitkään. Maa- ja vesirakentaminen kääntyy laskuun isojen hankkeiden ja elvytyksen hiipuessa.

 ”Tiet erkanevat. Suomen talous kääntyy kasvuun, mutta rakentaminen ottaa koronaiskun vastaan viiveellä. Työvoimavaltaisen rakentamisen supistuminen on huono uutinen Suomen talouden ja työllisyyden toipumiselle”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo

Rakennusteollisuus RT arvioi, että tänä vuonna jäätäneen alle 31 000:een asuntoon, mikä alittaa vuosittaisen uusien asuntojen tarpeen. Asuntotuotanto pysyy pääkaupunkiseudulla korkealla tasolla.

Hankerahoituksen kiristyminen hidastaa vapaarahoitteista kerrostalotuotantoa. RT:n jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn mukaan kolmannes vastaajista pitää vähintään melko todennäköisenä, että joutuu perumaan hankkeita rahoituksen saatavuuden vaikeuduttua. Hankkeiden siirtymisiä ja perumisia on jo toteutunut viime vuoden aikana.

Kiinteistömarkkinoilla ristiriitainen tilanne

Kiinteistösijoitusyhtiö Investors House varoittaa tiedotteessaan, että kuluvan talven erityispiirre kiinteistömarkkinoilla on ”kaksoiskierre”, jossa samanaikaisesti sijoituskiinteistöjen kysyntä vahvistuu, mutta uusien rakentaminen hiipuu.

’’Kiinteistömarkkinan kaksoiskierre on totta. Kiinteistöjen sijoituskysyntä kasvaa, mutta rakentaminen ei kykene seuraamaan perässä. Paradoksaaliselta vaikuttavan kaksoiskierteen takana on rationaalinen logiikka”, Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen toteaa.

Roinisen mukaan asuntorakentamisen hinta- ja vero-ongelma on rakenteellinen.

”Nyt asuntotuotantoa verotetaan rajusti ja samanaikaisesti asuntojen hinnat – ja vuokrat – maksetaan korkeasti verotetuilla tuloilla. Samalla asumisen tuet kasvavat. On luotu lähes kyltymätön tuki-vero -aparaatti, joka tuo ikävästi mieleen tarinan valon kantamisesta säkillä tupaan”, Roininen arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös