Sijoittajan verotus

Kansanedustaja vaatii: Osakesäästötilin talletuskatto on poistettava kokonaan

Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttila ihmettelee, miksi valtio rajoittaa kansalaisten vaurastumista.

Osakesäästötilin käyttäminen tulee mahdolliseksi vuoden 2020 alusta alkaen.

Hieman yli vuodessa osakesäästötili on osoittautunut menestykseksi. Euroclear Finlandin ylläpitämään arvo-osuusjärjestelmään on tammikuun 2021 alkuun mennessä avattu lähes 152 000 osakesäästötiliä, joille suomalaiset yksityissijoittajat ovat voineet hankkia osakkeita.

Osakesäästötilistä innostuivat erityisesti nuoret aikuiset. Tilin avaajista jopa kaksikolmasosaa on alle 40-vuotiaita.

Osakesäästötili mahdollistaa kaupankäynnin kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla ilman välitöntä veroseuraamusta. Osakesäästötilin sisällä tehdyistä osakekaupoista ei siis tarvitse maksaa veroa. Vero maksetaan vasta, kun varoja nostetaan osakesäästötililtä.

Osakesäästötileillä on voinut käydä kauppaa vuoden 2020 alusta lähtien. Osakesäästäjälle se on houkutteleva ratkaisu, koska sen ansiosta suorat osakesijoitukset ovat verotuksellisesti aiempaa houkuttelevampia. Osakesäästötilin ideana on kannustaa sijoittajia suoriin osakesijoituksiin, sen sijaan että varat olisivat pankkitilillä tai kiinni rahastosijoituksissa.

Asiakas maksaa veroa sijoitusten tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa. Toisin sanoen veroa ei mene siinä vaiheessa, kun tilillä käytäisiin arvopaperikauppa ja siitä syntyisi myyntivoittoja.

Talletuskatto rajoittaa osakesäästötilin hyötyjä

Osakesäästötilillä on muutamia merkittäviä rajoitteita. Sen kautta ei ole mahdollista sijoittaa muihin kuin osakkeisiin ja siinä on talletuskatto. Tilille saa siirtää enintään 50 000 euroa.

Nämä rajoitteet ovat selvästi ärsyttäneet osaa sijoittajista.

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Matias Marttinen esittää osakesäästötilin talletuskaton purkamista.

”Osakesäästötilin 50.000 euron talletuskatto on poistettava eikä yhden henkilön omistamien tilien määrää pidä rajoittaa. Samalla on poistettava rangaistusluonteiset veroseuraamukset enimmäisrajojen rikkomisesta. Suomessa valtio rankaisee kansalaisiaan, jotka säästävät ja sijoittavat liian paljon. Se on täysin järjetöntä”, Marttinen sanoo.

Marttinen muistuttaa, että osakesäästötilien suosio on ollut ensimmäisen vuoden aikana valtaisaa.

”Tilejä avattiin pelkästään viime vuonna yli 150 000 ja näistä peräti 100 000 suomalaista on uusia osakkeenomistajia. Tilin avanneista peräti 40 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Tämä kertoo vahvasti siitä, että tiliä käytetään nimenomaan pitkän aikavälin säästämiseen”, Marttinen jatkaa.

Tulossa lakialoite talletuskaton purkamisesta

Marttinen kerää parhaillaan nimiä lakialoitteeseen, jossa esitetään osakesäästötilin talletuskaton purkamista. Marttinen on iloinen, että keskusta on muuttanut suhtautumistaan ihmisten säästämiseen ja toivoo laajaa kannatusta aloitteelle.

”Kokoomus ajoi viime hallituksessa laajaa osakesäästötiliä ilman keinotekoista talletuskattoa, mutta tämä ei silloin sopinut hallituskumppaneille. Tilin valtaisa suosio näyttää muuttaneen keskustan kannan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Odotamme, että keskusta vie nyt esityksen läpi hallituksessa ja tilin talletuskatto puretaan”, Marttinen sanoo.

”Kyse ei ole pelkästään kotitalouksien vaurastumisesta. Tavoitteena on myös laajentaa ja parantaa suomalaisten pääomamarkkinoiden toimintaa. Jos haluamme lisää wolteja ja supercellejä, tarvitsemme pääomamarkkinat rahoittamaan menestystarinoita.”

Marttinen muistuttaa, että suomalaisten pankkitileillä makaa viime vuoden jäljiltä käteisenä yli 100 miljardia euroa.

”Tällä pääomalla on valtava potentiaali luoda Suomeen uutta kasvua ja työpaikkoja. Toivottavasti pääomat saadaan liikkeelle ja käynnistämme positiivisen kierteen.”

Kommentoi
Ylös
>