Yritysuutiset

Microsoftilla vahva loppuvuosi, liikevaihto nousi ennätyslukemiin

Microsoftin nopeaa kasvua siivittivät erityisesti huimaa vauhtia kasvava pilvipalvelu Azure ja uudet Xbox-pelikonsolit.

Yhdysvaltalaisen ohjelmistoyhtiö Microsoft julkaisi myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa vuoden 2020 viimeisen vuosineljänneksen tulokset, jotka olivat sijoittajille positiivista luettavaa.

Microsoft kertoi liikevaihtonsa nousseen loka-joulukuussa vuodentakaisesta peräti 17 prosenttia 43,1 miljardiin dollariin, mikä teki vuosineljänneksestä Wall Street Journalin mukaan yhtiön historian parhaan. Tämä oli myös huomattavasti enemmän kuin analyytikoiden konsensusennuste 40,2 miljardista dollarista.

Liikevaihdon lisäksi myös Microsoftin tulos kasvoi vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä selvästi, sillä yhtiön nettotulos nousi peräti kolmanneksella 15,5 miljardiin dollariin. Myös tämä ylitti reilusti analyytikoiden konsensusennusteen, joka oli noin 12,6 miljardia dollaria.

Osavuosikatsauksen perusteella vaikuttaa siltä, että Microsoft on hyötynyt koronapandemiasta ja sen aiheuttamasta kotonaolon lisääntymisestä monella eri sektorilla.

Suurimpia kasvulukuja nähtiin Microsoftin Azure-pilvipalvelussa, jonka liikevaihto kasvoi edellisvuodesta peräti 50 prosenttia. Nopeasti kasvaneesta Azuresta onkin koronan myötä tullut yksi yhtiön tärkeimmistä tukipilareista. Microsoft ei julkaise palvelun tarkkoja myyntilukuja, mutta ulkopuolisten arvioiden mukaan se saattaa tuottaa yhtiölle jo enemmän liikevaihtoa kuin Windows-käyttöjärjestelmien lisensointi.

Huomattavaa kasvua nähtiin myös pelikonsolien saralla, jossa Microsoftin Xbox-pelikonsoliin liittyvien tuotteiden ja palveluiden liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 40 prosenttia. Voimakasta kasvua selittävät yhtiön marraskuussa julkaisemat uudet konsolimallit. Liikevaihdon kasvusta huolimatta uudet konsolit eivät kuitenkaan juurikaan paranna yhtiön tulosriviä, sillä konsolien myyntikatteet ovat pieniä ja varsinainen voitto tehdään vasta myöhemmin erilaisten konsoliin liittyvien oheispalveluiden avulla.

Liikevaihdon kasvu oli nopeaa myös monissa muissa Microsoftin palveluissa, vaikkeivat ne yltäneetkään Azuren ja Xboxin kaltaisiin kasvulukuihin. Office-tuotteiden ja niihin liittyvien pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi kuluttajatuotteiden osalta seitsemän prosenttia ja yritystuotteiden osalta 11 prosenttia. Yhteisöpalvelu LinkedInin liikevaihto taas nousi edellisvuodesta 23 prosenttia.

Markkinoilla Microsoftin osavuosikatsaus otettiin hyvin vastaan. Osavuosikatsaus julkaistiin Yhdysvaltain pörssien sulkeutumisen jälkeen, mutta jälkimarkkinoilla Microsoftin osake oli noin tunti osavuosikatsauksen julkistamisen jälkeen vajaan neljän prosentin nousussa. Yhtiön osakkeella on muutenkin sujunut viimeaikoina hyvin, sillä Microsoftin osakekurssi sulkeutui tiistaina uusiin ennätyslukemiin 232,33 dollariin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös