Sijoitusuutiset

Osakemarkkinoilla tapahtuu kummia – somepalvelu Reddit sai aikaan erikoisen kurssirallin

Mitä yhteistä on Nokialla, matkapuhelinjätti BlackBerryllä ja videopelien myyntiketju Gamestopilla?

Vastaus on hillitön kurssiralli ilman muutoksia yritysten tulosohjeistuksessa tai analyytikoiden suosituksissa.

Somepalvelu Redditissä on ryhmä nimeltä r/wallstreetbets, joka on yhtiöiden yllättävän kurssinousun takana.

Redditin ryhmässä piensijoittajat antavat sijoitusvinkkejä ja yrittävät saada muita mukaan vedättämään osakkeen hintaa ylös. Kyse on siis sijoitushypetyksestä, uhkapelaamisesta, pikavoittojen tavoittelusta ja joukkovoiman hyödyntämisestä.

Ryhmän ehdoton tähti viime päivinä on ollut Gamestop. Reddit-ryhmä sai sijoittajat innostumaan peliyhtiön osakkeista ja osake kipusi viime torstaina 10 prosenttia.

Se oli kuitenkin vasta alkua.

Perjantaina osake nousi peräti 51 prosenttia, maanantaina 18 prosenttia ja tiistainakin osake on ollut nousussa kaksinumeroisin luvuin.

Viikonloppuna ryhmä löysi yllättäen Nokian. Tuolloin Redditissä alkoi ilmestyä pohdintoja, analyyseja ja kommentteja Nokiasta ja sen markkinoista.

Nokian vaihto on yli neljä kertaa Gamestopia suurempi, mutta siitä huolimatta ryhmä onnistui saamaan vedonlyöjät liikkeelle. Nokian osake kipusi maanantaina 15 prosenttia Yhdysvalloissa.

Nokian, Gamestopin ja Blackberryn kurssinousujen taustalla oli siis sosiaalisen median hypetys.

Esimerkiksi Gamestop ei todellakaan ole mikään sijoitusammattilaisten suosikki. TipRanks-sivuston mukaan viidestä yhtiötä seuraavasta analyytikosta kolmen suositus on pidä ja kahden suositus myy. Myös yhtiön neljä sisäpiiriläistä on myynyt reippaasti omistuksiaan viimeisen kahden viikon aikana.

Reddit-ilmiö on kiinnittänyt monen sijoittajan ja sijoitusammattilaisen huomion.

”Onko meidän hieno Nokiamme niin mitätön lappu, että keskustelupalstahuhut saavat sen kurssin kiitämään? Onko keskustelupalstaspekulanttien voima niin suuri, että he pystyvät heiluttamaan (jotain ihmeellistä ulkomaista) Nokiaa?”, ihmettelee kirjailija ja kolumnisti Karo Hämäläinen Twitterissä.

Toisaalta Reddit on saattanut olla aiheellistakin sijoittajien herättelyä.

”Voi myös olla niin että hervoton teknohuuma on ajanut lahjakkaasti Nokian ohi ja sijoittajat nyt hieman heräilleet, että onhan se Nokiakin huipputeknologian yhtiö, vaikka arvo onkin vain 2,7 % Teslasta ja päämarkkina hitaasti kasvava”, sijoituskirjailija ja SalkunRakentajaan blogeja kirjoittava Henri Elo kommentoi Twitterissä.

Inderesin analyytikko Atte Riikola varoittelee Reddit-ilmiöstä.

”Nokian nousu wallstreetbets-sijoittajien tutkalle voi aiheuttaa osakkeessa lyhyellä tähtäimellä lisääkin voimakkaita kurssiliikkeitä. Hieman pidemmällä aikavälillä pelkkä innostunut sijoittajalauma ei kuitenkaan riitä kannattelemaan osaketta, ja kurssinousu vaatii taakseen myös fundamentteja”, Riikola muistuttaa osakesijoittamisen perusteista Inderesin artikkelissaan.

Riikolan mukaan ne fundamentit tarkoittavat Nokian tapauksessa merkkejä yhtiön käännetarinan etenemisestä.

”Eilisen kurssirallin myötä Nokian käännettä hinnoitellaan aiempaa voimakkaammin sisään osakkeeseen, mikä nostaa riskejä lyhyen aikavälin pettymysten suhteen”, Riikola toteaa.

Analyytikon mukaan usean vuoden tähtäintä katsottaessa osakkeen arvostus on edelleen maltillinen (2022e oik. P/E 14x, EV/EBIT 8x) käännetarinan edetessä oikein askelin.

Wallstreetbets-sijoittajille näin pitkä horisontti on tuntematon käsite, Riikola muistuttaa.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. AP

  26.1.2021 at 21:39

  Gamma Squeeze on se, millä wallstreetbets pelaa. Gamestoppia on shortattu niin paljon, että hypetyksellä nostamalla hintaa, siitä muodostuu itseään toteuttava ennustus.

  Joku aina häviää, tässä yhteydessä se on Hedge- rahastot eikä retail sijoittajat, kuten yleensä.

 2. TK

  26.1.2021 at 23:44

  Gamestopin kurssinousun taustalla ei kyllä ole niinkään sosiaalisen median hypetys, vaan ennemminkin muutokset fundamenteissa, yhtiön toiminnassa, markkinamekanismien rakenteet ja megatrendit.

  -Joulukuussa alkoi uusi sykli: PS5 ja uusi Xbox markkinoille
  -Yhtiö sai erittäin suuren hyödyn korkonaviruksesta
  -USAn kansalle jaettu 2000usd ja 600usd shekkejä, aika moni käyttänyt ne suoraan Gamestopin tuotteisiin
  -Yhtiö onnistunut 9k sisällä muuttamaan 35% liikevaihdostaan digitaaliseksi
  -Tappiolliset myymälät isketty kiinni viimeisin vuoden aikana (n. 5% myymälöistä), hallitusti
  -Gamestop kehittänyt viimeisin 2kk sisään erittäin kannattavan tuotteiden kotiinkuljetuspalvelu-liiketoiminnan

  -Tunnettu e-commerce yrittäjä Ryan Cohen osti 15% yhtiöstä, ja otti haltuun Gamestopin hallituksen, yhdessä aiemman E-commerce yhtiönsä CMO:n ja CFO:n kanssa
  -Jos kurkkaa yhtiön omistuskantaa, se on viimeisin vuoden ajalta kerännyt aikamoisen sakin All-Star sijoittajia: mm. Michael Burry (joka ennusti finanssikriisin oikein, päätyi Big Short -leffaan).

  -Peliala kasvaa huimaa vauhtia, ja tulee kasvamaan jatkossakin. Gamestop muuntuu E-Commerce yhtiöksi pelialalla, eli pääsee mukaan tähän huimaan kasvuun

  -Yli 100% yhtiön osakekannasta oli shortattuna. Institutionaaliset sijoittajat ilmeisesti tosissaan luulivat, että yhtiö oli menossa konkurssiin
  -Yhtiön markkina-arvo esim. viime keväällä oli alle 300M USD, kuka vain olisi pelkästään uuden PS5 ja XBOX:in saapumisajankohdasta voinut päätellä että Gamestop tulee kaiken järjen mukaan tekemään vuonna 2021 minimissään +500M USD tuloksen.
  -Tällä hetkellä kaikkien muutoksien summa osoittaa, että tulos tulee nyt 2021 olemaan n. +700M USD luokkaa.

  Kuka vain pystyy tuon kaiken todentamaan, eli suomeksi: on tavallaan hieman ignoranttia iskeä kurssinousua yksinään sosiaalisen median hypetyksen taakse. Kiitos kuitenkin artikkelista.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös