Kasvuosakkeet

Efecte tekee kannattavuuskäännettä ja kasvaa väkevästi pilvipalveluissa

Yhtiön tulosraportti oli odotettua vahvempi. Kasvunäkymät ovat jatkossakin hyvät, vaikkakin kannattavuus on yhä haaste.

Efecte on edennyt viime vuonna oikeaan suuntaan. Se oli etukäteen tiedossa yhtiön viime elokuussa julkistaman positiivisen tulosvaroituksen ansiosta. Sen jälkeen yhtiön osake on ollut nousukiidossa.

Efecte on suomalainen ohjelmistokonserni, joka toimittaa asiakkailleen pilvipohjaisia ratkaisuja ja niihin liittyviä palveluja. Sen ratkaisuja käytetään muun muassa IT-palvelunhallintaan ja tiketöintiin sekä työtekijäkokemuksen, liiketoiminnan työnkulkujen ja asiakaspalvelun parantamiseen.

Pilvipohjaisten it-ratkaisuihin keskittyvä Efecte on onnistunut kannattavuuskäänteessään. Yhtiön loka-joulukuun liikevoitto oli 41 tuhatta euroa, kun vuotta aiemmin se oli -0,3 miljoonaa euroa. Analyysitalo Inderes oli odottanut -0,1 miljoonan euron liiketappiota, joten tuloskäänne oli hienoinen yllätys.

Liikevaihto nousi edellisvuoden 3,7 miljoonasta eurosta 4,0 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Niilo Fredrikson kertoo, että viimeisellä vuosineljänneksellä Efecte jatkoi samaa kuin siihen asti: strategian toimeenpanemista, liiketoiminnan kasvattamista ja kannattavuuden parantamista.

Efecten palvelujenhallinta-alustan julkaisu huhtikuussa 2020 oli Fredriksonin mukaan yhtiölle merkittävä virstanpylväs matkalla auttaa palveluorganisaatioita digitalisoimaan ja automatisoimaan työtään.

Myös kansainvälisten pilvipalveluiden kasvaminen 63 prosenttia vuoden 2020 aikana oli tärkeä merkkipaalu.

”Tämä on saavutettu hyvällä onnistumisella Saksan ja Ruotsin maayhtiöissä. Olemme nyt käynnistäneet kansainvälisen laajentumisemme toisen vaiheen, johon liittyy uusien markkinoiden kattaminen digitaalisen myynnin ja markkinoinnin avulla yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa”, Fredrikson toteaa.

Jotta pilvipalveluiden kasvu olisi järkevää pitkällä tähtäimellä, sen perustana olevan taloudellisen yhtälön täytyy toimia. Efecte on toimitusjohtajan mukaan työskennellyt kovasti liiketoimintamallin skaalautuvuuden varmistamiseksi.

Efecte odottaa pilvipalveluittensa liikevaihdon odotetaan kasvavan 20-24 prosenttia ja käyttökateprosentin olevan 1-4 prosenttia vuonna 2021.

Yhtiön tavoitteena on yli 20 prosentin keskimääräinen vuosittainen SaaS-liikevaihdon orgaaninen kasvu vuosina 2020- 2023. Voimakkaat panostukset kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen alentavat yhtiön liikevoittoa lähivuosina, mutta strategiakauden loppua kohden yhtiö tavoittelee kaksinumeroista liikevoittoprosenttia.

Efecten kannattavuuskäänne eteni odotuksia nopeammin, toteaa Inderesin analyytikko Antti Luiro.

”Ensivilkaisulla raportin ainoa kauneusvirhe oli hidastunut kansainvälinen SaaS-kasvu, joka oli kuitenkin edelleen erittäin vahvaa (+43 %). Efecte etenee nähdäksemme edelleen vahvasti strategiansa tavoitteiden mukaisella polulla”, Luiro toteaa kommentissaan.

Inderesin odotuksia vahvemman kannattavuuden taustalla oli erityisesti korkeakatteisten lisenssi- ja ylläpitotuottojen odotuksia hitaampi lasku, Luiro arvioi. Efecten kannattavuuskäänne on hänen mukaansa silti yhä hyvin raiteillaan.

Yhtiön viimeisen vuosineljänneksen operatiiviset luvut olivat linjassa yhtiön strategian mukaisiin tavoitteisiin, Luiro toteaa.

Efecten hallitus ehdottaa, että voitonjakokelpoiset varat jätetään omaan pääomaan eikä osakkeenomistajille jaeta osinkoa tilikaudelta 2020.

Kommentoi
Ylös
>