Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövero nousee, mutta lisääntyvätkö asumiskustannukset?

Kiinteistövero kohtelee asunnon omistajaa ja sen ostajaa hyvin eri tavalla. Silti sitä pidetään yleensä vähemmän haitallisena kuin moni muu vero.

Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveron tuotto nousee tänä vuonna noin 59 miljoonaa suuremmaksi kuin viime vuonna, mikä tarkoittaa noin 3,1 prosentin kasvua.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että se kerää kiinteistöveroja tänä vuonna kunnille arvioilta 1 999 miljoonaa euroa. Ennakkotiedot perustuvat kiinteistötietoihin, joiden pohjalta Verohallinto määrää 2021 kiinteistöverot.

Vuoden 2021 kiinteistövero perustuu kiinteistön vuoden 2020 verotusarvoon sekä kiinteistön sijaintikunnan määräämiin vuoden 2021 kiinteistöveroprosentteihin.

Verohallinnon mukaan syynä kiinteistöveron tuoton kasvuun tänä vuonna ovat kuntien tekemät kiinteistöveroprosenttien nostot ja kiinteistöjen verotusarvojen kasvu.

”Erityisesti suurissa kunnissa on ollut kasvua ja se aiheuttaa kasvun koko maan tasolla. Esimerkiksi Turussa ja Vantaalla tuotto kasvoi ja näillä kunnilla oli suuri vaikutus kokonaislukuihin”, kiinteistöverotilastoista vastaava ylitarkastaja Jenna Lempiäinen Verohallinnosta kertoo.

Ennakkotietojen perusteella kiinteistöveron tuotto pienenee yli yhdellä prosentilla 100 kunnassa ja kasvaa yli yhdellä prosentilla 71 kunnassa edelliseen vuoteen verrattuna. 138 kunnassa kiinteistöveron tuotto pysyy lähes ennallaan, eli muutos on edelliseen vuoteen verrattuna alle prosentti.

Kiinteistövero tilitetään kokonaisuudessaan sille kunnalle, jossa kiinteistö sijaitsee. Ennakkotietojen perusteella tänäkin vuonna eniten kiinteistöverotuloja saavat Uudellamaalla sijaitsevat kunnat. Pirkanmaan kunnat saavat kerätystä kiinteistöverosta arviolta 8,5 prosenttia ja Varsinais-Suomen kunnat 7,6 prosenttia.

Kiinteistöveron nousu kirpaisee kiinteistöjen ja asuntojen nykyisiä omistajia. Asunnon tai kiinteistön ostajalle sillä ei ole puolestaan mitään merkitystä.

Syy on yksinkertainen: kiinteistövero heijastuu kiinteistön tai asunnon hintaan.

”Taloustieteen oppikirjoissa tämä menee niin, että kun kiinteistövero nousee, asuntojen hinnat laskevat. Sille, joka on ostamassa asuntoa, tällä ei ole merkitystä, koska vaikka hän joutuu maksamaan vuosittain kiinteistöveroa yhtiövastikkeessa enemmän, hän saa asunnon vastaavasti halvemmalla”, toteaa entinen kansanedustaja ja tietokirjailija Osmo Soininvaara blogissaan.

Asunnon omistajalle tilanne on toinen. Jos henkilöllä on omistuksessaan kiinteistö tai asunto ennen kiinteistöveron korotusta, hänen asumismenonsa nousevat ja kiinteistön arvo laskee kiinteistöveron nousun vuoksi.

”Sanotaankin, että kiinteistöveron maksaja tästä ikuisuuteen on se, joka omisti kiinteistön, kun vero nousi”, Soininvaara kiteyttää.

Soininvaaran mielestä esimerkiksi Helsingissä olisi pitänyt kiinteistöveroa nostaa jo 25 vuotta sitten.

”Jos Helsingissä toteutettaisiin kiinteistöveron muutos, jossa tonttien arvon korjattaisiin todellisiksi ja niistä perittäisiin vähän nykyistä korkeampaa kiinteistöveroa, leikattaisiin yhteiskunnalle sitä huomattavaa arvonnousua, jota asuntojen omistajat ovat kokeneet. Tämä olisi pitänyt tehdä 25 vuotta sitten, kun asuntojen arvon lähtivät raketinomaiseen nousuun – ne ovat kantakaupungissa kolminkertaistuneet nimellisesti ja kaksinkertaistuneet reaalisesti. Nyt kiinteistöveroa joutuvat maksamaan nekin, jotka ovat ostaneet asunnon vastikään korkealla hinnalla.”

Kiinteistöveroa tulisi Soininvaaran mielestä nostaa hitaasti ja ajoittaa nostot ajankohtiin, jollin asuntojen hinnat nousevat muutenkin.

Soininvaara muistuttaa, että tontin kiinteistöveroa ekonomistit laidasta laitaan pitävät hyvänä verona.

”Sillä ei ole mitään negatiivisia kannustinvaikutuksia, koska tonttia ei voi siirtää veroparatiisiin. Tulovero sen sijaan häiritsee kaupunkien kukoistusta. Kaupungeissa ostetaan ja myydään palveluja, ja sille korkea verokiila on myrkkyä. Siksi olisi hyvä laskea kuntaveroa ja nostaa kiinteistöveroa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös