Kasvuosakkeet

Plug Power on pulassa

Kovinkaan trendi ei suojaa sijoittajaa huonosti asiansa hoitaneelta yritysjohdolta.

Amerikkalainen Plug Power toimii vetytalouden keskiössä. Se hyödyntää polttokennojen teknologiaa ja tuottaa niin vetyä käyttäviä moottoreita kuin vedyn tuottamiseen tarvittavia elektrolyysilaitteistojakin. 

Vetytaloudesta povataan markkinoiden murtajaa, joka auttaa tasaamaan energian­tuo­tannon ja -kulutuksen vaihteluja.

Puhtaaseen energiaan tähtäävän Plug Powerin liiketoiminnan pitäisi hyötyä presidentti Joe Bidenin ilmastotavoitteista ja niin Euroopan Unionin kuin Yhdysvaltojen liittovaltion antamasta tuesta puhtaan energian yrityksille. 

Plug Power hyötyy myös sijoittamisen trendeistä. Sillä on suuri paino esimerkiksi iShares Global Clean Energy ETF tai Global X Clean Tech ETF -rahastoissa. Siis sellaisissa rahastoissa missä yhdistyy kaksi sijoittamisen suurta kasvualaa eli passiivisuus ja vastuullisuus. 

Huolestuttavia uutisia hallinnon osalta

Plug Power tähtää puhtaaseen energiaan, joten ESG-kriteereistä ympäristöpuolen (E= environment) pitäisi olla kunnossa. Yrityksellä vaikuttaa kuitenkin olevan isoja haasteita hallinnon (G = governance) osalta. 

Yritys yllätti markkinat toden teolla viimeisimmän tulosjulkistuksensa yhteydessä. Plug Power ilmoitti neljännen vuosineljänneksen liikevaihdoksi negatiiviset 316 miljoonaa dollaria. Uutinen tarkoitti myös sitä, että koko vuoden osalta liikevaihto onkin 100 miljoonaa dollaria miinuksen puolella. 

Tässä ei ole virhettä. Liikevaihto voi todellakin mennä negatiiviseksi, koska siitä tulee vähentää asiakkaille myönnetyt alennukset.

Eikä tässä vielä kaikki. Aiemmat tulokset menevät uusiksi. Vuoden 2018 tulos menee uusiksi, ja osavuotiskatsaukset vuosilta 2019 ja 2020 menevät uusiksi. Kirjanpidossa on tapahtunut virheitä ja niitä joudutaan nyt korjaamaan toden teolla. 

Puhtaat jauhot pussissa?

Kokonaisuutena osa sijoittajista maalailee jo suorastaan epärehtiä kuvaa Plug Powerin yritysjohdosta. Sen kuvan mukaan Plug Powerin varsinainen tulonlähde on huumasta innostunut ESG-sijoittaja, ei kasvavalle toimialalle rakennettu ylivoimainen tuote.

Joku saattaa mieltää osakkeiden lukumäärän vakioksi, mutta todellisuudessa osakeyhtiö voi luoda lisää osakkeita joko suoraan tai osakkeen osto-oikeuksien muodossa. Osakkeiden tulostus ei kuitenkaan luo uutta varallisuutta tyhjästä, sillä aiempien osakkeiden sisältämä omistusosuus laimenee uusien osakkeiden luomisen myötä. 

Plug Power kirjoista ja kansista löytyy kyseenalaisia sopimuksia. Yksi menee niin, että jos Walmart ostaa 50 miljoonan arvosta Plug Powerin tuotetta, antaa Plug Power kylkiäisinä 300 miljoonan arvosta osakkeiden osto-oikeuksia. Käytännössä Plug Powerin myyntiä on vauhditettu antamalla asiakkaalle osakkeenomistajille kuuluvaa rahaa. 

Asiakkaalle tehty tarjous on sen vertaa loistava, että olisi hullua olla tarttumatta siihen. Näillä aivan satumaisilla ehdoilla asiakas ostaa ja liikevaihto kasvaa. Ja kun liikevaihto kasvaa, niin vihreä tarina saa uskottavuutta ja sijoittaja ostaa osakkeita.

Kuka niitä osakkeita sitten myy, niin yritysjohto ja sisäpiiri.  Myyntejä tehdään jatkuvalla syötöllä ja johdon tekemät osakkeiden ostot rajoittuvat optioiden lunastuksiin.

Nyt ilmenneet ongelmat kirjanpidossa johtuvat osittain noista jo aiemmin tiedossa olleista osto-oikeuksista. Samalla uudet ongelmat vahvistavat entisestään kuvaa siitä, että Plug Powerin yritysjohto pelaa kaikkea muuta kuin puhdasta peliä.

Tuhoon tuomittu?

Plug Powerin osakkeenomistajat tuskin ilahtuivat uusista uutisista. On useita syitä siihen, miksi osaketta on alun perin ostettu. Yksi syy on huima kahdeksankymmenen prosentin liikevaihdon kasvu. Toinen syy on 24 miljoonan dollarin oikaistu käyttökate. Nyt näitä alkuperäisiä syitä ei sitten ollutkaan olemassa. 

Oston paikastakaan ei oikein voida puhua, vaikka kurssi on tullut alaspäin. Osake on edelleen todella korkealle arvostettu ja nyt johdon fokusta menee pakostakin tilinpidon kuntoon saattamiseen. Yritysjohdon huomiota voi myös viedä se todennäköinen tilanne, että helmikuussa 2021 osakekurssihuipuilta massiiviseen osakeantiin osallistuneet sijoittajat nostavat joukkokanteen.

Osakkeen ostaminen nyt vaatisi aikaa vievää tutustumista yrityksen kirjanpidon kiemuroihin. Ja vaikka numerot saisikin täsmäämään niin miten vakuuttaa itselleen, että nämä tämän tyyppiset ongelmat olivat sitten siinä eikä uusia ongelmia ole tulossa?

Merkittävistä ongelmistaan huolimatta Plug Powerin tarina ei kuitenkaan ole välttämättä vielä ohitse. Kirjanpito kirjoitetaan uusiksi, mutta siinä on kyse pikemminkin warranttien ja leasing-sopimusten monimutkaisesta arvostuksesta kuin ”kirjanpitoon merkattua rahaa ei olekaan olemassa”-tyyppisestä suorasta huijauksesta. 

Plug Powerilla on edelleen viiden miljardin dollarin edestä käteistä, suunnitelmat vihreää vetyä tuottavien tehtaiden rakentamisesta ja se pitää edelleen kiinni erittäin kovaa kasvua sisältävästä ohjeistuksestaan. 

Lopulta kyse on sijoittajien luottamuksesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös