Oma talous

Sairastuminen koronaan lomamatkalla, korvaako matkavakuutus?

Yhä useampi miettii matkakuumeen iskiessä, millaisia vaikutuksia koronapandemialla voi olla omiin matkasuunnitelmiin ja matkustamiseen, ja mitä vakuutukset korvaavat yllättävissä tilanteissa.

Tällä hetkellä loman kohdemaa saattaa vaatia todistuksen koronatestistä. Moni pohtii, korvaako matkavakuutus kulut?

Asiantuntija Katja Lappi FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kertoo, että matkavakuutus ei korvaa kuluja, joita tulee koronatestin ottamisesta todistusta varten. Tällaiset todistukset kuuluvat yleisiin matkustamiseen liittyviin kuluihin, samoin kuin esimerkiksi rokotukset, rokotustodistukset ja viisumit.

Toinen korona-ajan kysymys on, mitä tapahtuu, jos perheestä joku sairastuu koronaan tai joutuu karanteeniin ennen matkaa tai matkalla.

Lappi kertoo, että jokainen perheenjäsen tulee olla vakuutettuna matkavakuutuksella. Vakuutukset ovat erilaisia sen suhteen, kuuluvatko lapset vanhempien vakuutuksiin, onko koko perhe vakuutettuna vai pitääkö jokaiselle ottaa matkavakuutus erikseen.

Jos matka peruuntuu koronaan sairastumisen takia, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö ei ole velvollinen palauttamaan. Muiden perheenjäsenten osalta matkan peruuntumisen korvattavuus vaihtelee tilanteesta ja vakuutusehdoista riippuen, Lappi kertoo.

Useimmissa vakuutuksissa karanteeniin joutuminen terveenä ei ole korvattava matkan peruuntumisen syy. Poikkeuksena tästä saatetaan osassa vakuutuksia korvata matkan peruuntuminen, jos karanteeniin joutuu samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen sairastumisen vuoksi.

Jos käy onnettomasti ja koronaan sairastuu matkalla, korvataan sairastuminen matkavakuutuksesta normaalien sairastumisehtojen mukaisesti, Lappi toteaa. Käytännöt vaihtelevat tässäkin asiassa vakuutuksittain. Mikäli matkalla oleva perhe joutuu terveenä karanteeniin, ei matkavakuutuksesta yleensä saa korvauksia.

Katja Lappi muistuttaa, että vakuutusten laajuus, korvausehdot ja korvauskäytännöt vaihtelevat eri matkavakuutuksissa, joten asia tulee aina selvittää omasta vakuutuksesta. Kotimaan matkojen osalta korvattavuus voi olla myös erilainen kuin ulkomaan matkojen osalta, eli kotimaan matkailunkin osalta vakuutukset on hyvä tarkistaa.

Kommentoi
Ylös
>