Yritysuutiset

Nokia pyyhki pöytää analyytikoiden tulosodotuksilla

Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen kuvailee Nokian tulosraporttia käsittämättömäksi tulosyllätykseksi.

Nokia aloitti vuoden vahvasti. Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 5,08 miljardiin euroon, mikä on edellisvuoteen verrattuna yhdeksän prosentin kasvu ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Syynä kasvuun on yhtiön mukaan verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vahvan kasvu sekä Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän vakaa kasvu.

Yhtiön mukaan yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 18 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Nokia voitti yhteensä 63 uutta asiakkuutta, mikä on yli kaksinkertainen määrä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Liikevaihdon kasvu oli odotettua kovempaa, sillä analyytikoiden konsensusennuste ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdolle oli 4,7 miljardia euroa.

Nokian oikaistu liikevoitto tammi-maaliskuussa nousi lähes viisinkertaiseksi vertailukaudesta. Oikaistu liikevoitto oli peräti 551 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 116 miljoonaa.

Myös tuloskehitys oli odotettua kovempaa. Analyytikot odottivat keskimäärin vain 131 miljoonan euron oikaistua liikevoittoa, joten ennusteet jäivät kauaksi toteutuneesta.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark ei kommenteissaan kuitenkaan revittele. Hänen mukaansa ”Nokia sai hyvän alun vuoteen 2021”.

Lundmarkin mukaan hyvä tulos osoittaa, että pääomamarkkinapäivänä julkaistu kolmivaiheinen suunnitelma kestävän ja kannattavan kasvun sekä teknologiajohtajuuden varmistamiseksi etenee hyvin.

”Olen erityisen tyytyväinen Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vahvaan kasvuun, jota vauhditti seuraavan sukupolven huippunopeiden ja laadukkaiden yhteyksien kysynnän kasvu”, Lundmark kertoo.

Nokia paransi Lundmarkin mukaan myös myös Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän koko tuote- ja palveluvalikoiman kilpailukykyä. Lisäksi yritysasiakasliiketoiminta ja Pohjois-Amerikan myynti kasvoivat molemmat kaksinumeroisin luvuin, ja myös Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto kehittyi positiivisesti.

Nokia ei toistaiseksi tee korjauksia koko vuoden tulosohjeistukseen.

”Pidämme tässä vaiheessa aiemmin antamamme taloudellisen ohjeistuksen koko vuoden 2021 osalta ennallaan, sillä haluamme nähdä, miten kuluva vuosi kehittyy tästä eteenpäin”, Lundmark toteaa.

Lundmarkin mukaan vahva ensimmäinen neljännes luo hyvän pohjan sille, että Nokia voi päästä lähelle 7–10 prosentin vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluvälin ylärajaa.

”Arvioimme, että meille tyypillinen vuosineljännesten tulosten kausivaihtelu on aiempaa vähäisempää tänä vuonna ja seuraamme, miten markkinat kehittyvät erityisesti puolijohteiden saatavuuden osalta.”

Inderesin toimitusjohtaja ja Nokia-analyytikko Mikael Rautanen on yllättynyt Nokian tuloskunnosta.

” Nokia raportoi aamulla käsittämättömän tulosyllätyksen. Kaikki ennusmerkit ennen tulosta viittasivat siihen, että yhtiön lyhyen tähtäimen tuloskehitykseen kohdistuu rajua vastatuulta ja varauduimme heikkoihin lukuihin. Nokia kuitenkin raportoi tuloksen, joka oli nelinkertainen vertailukauteen ja markkinaodotuksiin nähden”, Rautanen toteaa artikkelissaan.

Onko Nokian uusi johto saamassa hommia kuntoon selvästi ripeämmin, kuin kolmivuotinen käänneohjelma on antanut ymmärtää, Rautanen kysyy.

Rautanen muistuttaa myös, että hyvän tuloksen lisäksi Nokian neljännesvuoden tulosraportti oli jo neljäs peräkkäinen positiivisen vapaan kassavirran vuosineljännes. Yhtiön nettokassa kasvoi noin 1,2 miljardilla eurolla ja oli vuosineljänneksen lopussa noin 3,7 miljardia euroa.

Nokian osakekurssi on torstaina noin kello 10.25 yli 14 prosentin nousussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös