Sijoitusuutiset

Spinnova aloitti pörssitaipaleen vahvasti – listautuminen sai vahvaa taustatukea urheiluvaatejätiltä

Kuituyhtiö Spinnova onnistui listautumisessaan ja pörssitaival alkoi vahvasti.

Uudenlaisen tekstiilikuidun tuotantoteknologian kehittänyt Spinnova aloitti pörssissä mallikkaasti. Torstai 24.6. oli yhtiön ensimmäinen päivä listattuna yhtiönä ja sen osake kipusi heti First North -markkinapaikalla 24,8 prosenttia.

Yhtiön listautumisannin merkintähinta oli 7,61 euroa osakkeelta. Listautumisanti ylimerkittiin, minkä vuoksi yleisöanti keskeytettiin 18.6.2021 ja instituutioanti keskeytettiin 22.6.2021.

Yleisöannissa annetut merkintäsitoumukset hyväksyttiin 50 osakkeeseen saakka kokonaan ja tämän ylittävältä määrältä noin 1,36 prosentin osalta annetuista merkintäsitoumuksista.

Listautumisannin jälkeen osakkeenomistajien lukumäärä kasvaa noin 22 000 osakkeenomistajaan.

Spinnovan listautumisen onnistumista saattoi avittaa sen 10.6. julkistama tiedote, jonka mukaan globaali urheiluvaatebrändi Adidas on sitoutunut olemaan yksi listautumisen ankkurisijoittaja. Adidas sitoutui merkitsemään suunnitellussa annissa osakkeita kolmella miljoonalla eurolla.

”Sovimme ihanteellisesti yhteen Adidaksen kunnianhimoisen vastuullisuusstrategian kanssa. Teknologia-alustamme pystyy tuottamaan tekstiilikuitua isoissa volyymeissa saatavilla olevista, uusiutuvista raaka-aineista kuten puu tai maatalousjäte, ja materiaalimme on täysin kierrätettävää ja nopeasti maatuvaa”, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen.

Spinnovan hallituksen puheenjohtaja Timo Soininen kertoo, että yhtiö arvostaa suuresti sitä, että näin suuri joukko sijoittajia uskoo missioomme tuottaa vastuullisimpia tekstiilikuituja ja -materiaaleja maailmassa, ympäristön ja ihmiskunnan hyväksi.

”Annissa saamamme suuren kiinnostuksen ja kerättyjen varojen ansioita voimme nyt jatkaa suunnitelmiemme toteuttamista täyttä vauhtia. Pitkän tähtäimen visionamme on muuttaa koko maailmanlaajuisen tekstiiliteollisuuden raaka-ainepohja paremmaksi. Haluan myös kiittää koko Spinnovan tiimiä, neuvonantajiamme ja yhteistyökumppaneitamme saumattomasta yhteistyöstä ja laadukkaasta työstä tämän listautumisprosessin aikana”, Soininen toteaa.

Spinnovan tuotantoteknologia mahdollistaa tekstiilikuidun valmistamisen useista raaka-aineista, kuten puu- ja nahkajätteestä. Lisäksi raaka-aineeksi käyvät muut uusiutuvat raaka-aineista, kuten maatalousjäte, elintarvike- ja juomateollisuuden jäte ja tekstiilijäte.

Listautumisella kerättävät varat yhtiö aikoo käyttää puupohjaisen kuidun tuotannon laajentamiseen tekemien investointien rahoittamiseen ja muihin liiketoiminnan kehittämistarkoituksiin. Lisäksi varoja on tarkoitus käyttää esimerkiksi nahkapohjaisten kuitujen tuotantokapasiteetin laajentamiseen, muiden vastuullisten raaka-aineiden pilottihankkeisiin, jatkuviin investointeihin tutkimus- ja kehitystyöhön ja patentteihin sekä liiketoiminnan edelleen kaupallistamiseen.

Spinnova perustettiin marraskuussa 2014, mutta sen teknologia on yli kymmenen vuoden tutkimus- ja kehitystyön tulos. Saatuaan päätökseen tutkimus- ja kehitystyön päävaiheen, yhtiö on aloittamassa sen maailmanlaajuista kaupallistamisvaihetta. Se odottaa kaupallistavansa teknologia-alustansa, joka mahdollistaa SPINNOVA-kuidun valmistamisen useista eri raaka-aineista ilman, että taustalla olevaa teknologiaa tarvitsee muokata.

Yhtiön teknologia-alusta on todettu toimivaksi yli kaksi vuotta toiminnassa olleessa teollisen mittakaavan pilottituotantolaitoksessa Jyväskylässä.

Sijoittaminen Spinnovaan edellyttää vahvaa uskoa yhtiön kasvumahdollisuuksiin, sillä sen liikevaihto oli vain 254 000 euroa vuonna 2020 ja yhtiö teki peräti lähes 5,5 miljoonan euron liiketappion. Liiketappio on syventynyt viime vuosina.

Myös toinen pörssitaipaleensa aloittanut uusi pörssiyhtiö, Puuilo, aloitti vahvasti. Yhtiön osake nousi torstaina tasan 10 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>